Rose Garden (Rózsakert) címmel nyílt kiállítás Šejla Kamerić képzőművész munkáiból a Szabadkai Kortárs Galériában. A tárlat, amely a nők társadalmi helyzetére reflektál, a művész 2010 óta készült alkotásait mutatja be.

A kiállítás több nagy ciklust foglal magában, így az Elkapva című fekete-fehér horgolássorozatot (2010–2022), Az anya szajha című fotósorozatot (2022), valamint az olyan alkotásokat, mint az Ismeretlen című fotó (2019), a Masnival érkezünk című installáció (2019) vagy a legújabb, Rózsakert című mű (2022). Ez utóbbi, amely a kiállítás nevét adta, a koronavírus-járvány idején készült, háromrészes, csipkefüggönyökből álló installáció. A függönyök mindegyikén egy-egy rózsamotívum látható, amelyek azonban nem ismétlődnek, mivel mindegyik más-más kéz munkája. Ami minden függönyön azonos, az a rácsszerű forma. A rózsa mint a szépség és a tökéletesség, a rács mint a fogság egyetemes jele szembeállításával a mű a szabadságot még el nem nyert nő helyzetének megértésére ösztönöz.

Valamennyi mű a nők helyzetére reflektál, a művészt társadalmi és személyes identitásunk, valamint az előítéletekkel való  szembenézés foglalkoztatja.


657842a97f5accae847cc75a.jpg
Masnival érkezünk (2019, installáció; pamut, piros szalag)

A Szabadkai Kortárs Galéria hatvanegy éve működik a vajdasági szecesszió egyik legfontosabb kulturális műemléképületében, a Raichle-palotában. Ebben a különleges térben szerves kapcsolat jött létre a művek és az épület között.

A Rózsakert című kiállítás 2024. január 20-ig látogatható.

Fotók: Ivan Zupanc. Forrás: Kortárs Galéria Szabadka