Nyilasterror a Városmajorban, Bauhaus-titkok Pasaréten és a budapesti hidak története ? csupa izgalom, történelem, építészet a Hosszúlépés sétáin. A csapat az őszre több új sétával készült, így visszatérhetünk velük a Városmajor legsötétebb korszakába, a második világháború végnapjaiba, és megcsodálhatjuk a Bauhaus stílus jellemző épületeit, a modern építészet nyomába eredhetünk, és megismerhetjük a nemzetközi hírnevet szerző magyar építészeket, akik nemcsak követték, de formálták is a Bauhaus-iskolát. Az érdeklődők bepillanthatnak a budapesti hidak titkaiba is, megtudva: mennyi dráma és legenda övezi egy-egy híd megépülését.

 

Igy-laktatok-Ti_1
ImagineBudapest

Sírok, szabadkőművesek és Hollywood nyomában

Az újabbak mellett a régebbi programok között is válogathatnak az érdeklődők. Az egyik kedvenc A legnagyobb ünnep, amely a Fiumei úti Nemzeti Sírkert legérdekesebb 19. századi történeteit idézi fel. ?A legnagyobb ünnep a temetés volt a századforduló környékének Budapestjén. A Kerepesi temetőben mégsem a híres emberek haldoklásával, utolsó szavaival, színpompás, teátrális temetésével kívánunk foglalkozni. Legalább ennyire érdekes, hogy miért látogatta egy híres hölgy haláláig a már 13 évvel korábban felállított sírkövét, hogyan temethették el 100 év alatt öt alkalommal az agyonvert, megalázott Semmelweis Ignácot, a magyar anyák megmentőjét, vagy hogy kerültek egymás melletti sírokba 1848?49 egymást gyilkoló katonái? ? írják az oldalon.

 

A történelem, az irodalom, az építészet, a zene, a film szerelmesei is találnak kedvükre való sétát. A szabadkőművesek nyomába eredhetünk, megtudhatjuk, valóban ?szabadkőműves béklyóban? vergődött-e Ady. Sőt a páholyokról, Szabó Ervinről, Jászi Oszkárról, Zubolyról, a Nyugatról és a Galilei Körről is köntörfalazás nélkül hallhatunk. A szecesszióról is új szemszögből mesélnek nekünk, de felfedezhetjük Budapest kóser arcát is. A sétán a VII. kerületben valaha virágzó kóser élet emlékeit mutatják be ? egykori húsüzemeket, éttermeket és pékségeket is meglátogatva.

 

A Vízivárosban Cseh Tamás nyomába eredhetünk, megismerve: hogyan lett a rajztanárból zenész, mit jelentett számára indiánnak lenni, ellátogathatunk a Bereményi Gézával közös, egykori albérletéhez, és megismerkedhetünk a környék presszóival és egy-egy kortárs művészbarát életével. Egy másik sétán pedig azt is megtudhatjuk, melyik híresség mit gondolt, mondott Budapestről. Hogyan hódította meg a főváros észrevétlenül a hollywoodi filmvásznat? Melyik magyarnak van csillaga a hollywoodi Hírességek Sétányán? Minderre fény derül. Sőt a modern sajtó nyomába is eredhetünk a Szenzáció és szamizdat című sétán, ahol végigjárhatjuk a magyar tömegsajtónak és főbb műfajainak helyszíneit, felidézhetjük hőskorukat és hírhedt eseteiket. ?Jókai Mór segítségével felelevenítjük a magyar élclapok indulását, megismerjük a revolveres újságírás legnemesebb képviselőit, szót ejtünk a rikkancskirályról, Tormay Cécile botrányos pere kapcsán pedig előhúzzuk a legötletesebb bulvármegoldásokat? ? olvasható az oldalon.

 

Igy-laktatok-Ti_3
ImagineBudapest

Írók és kapualjak Budán és Pesten

Az ImagineBudapest is számtalan sétát kínál. Tetten érhetjük a város fejlődését a Városmajor különböző koraiban épült házain. Hírességek és hétköznapi emberek életpillanatait kaphatjuk el a kapualjak mögé nézve. Százötven év építészete, ízlésvilága, szokásai, ünnepei és tragédiái sűrűsödnek egyetlen utcában. A túravezetővel megnézhetünk egy apácaotthont, egy valamikori árvaházat, egy művészvillát, egy katolikus templomot és jónéhány lakóházat is.

 

Megtudhatjuk, milyen volt az élet a török időkben Pesten és Budán, az irodalmi városnéző sétán pedig írók, költők nyomába eredhetünk. ?Hol van az a ház, amelyben Bródy Sándor élt, és ahol később a furcsa véletlennek köszönhetően Móricz Zsigmond lányának könyvkötészete működött? Vagy hallotta már, hogy egy híres bronzöntő mester, bizonyos Vandrák Samu házában ? aki az Operának és a Bazilikának is beszállítója volt ? bérelt szerény lakást az ifjú Mikszáth feleségével? Ismeri esetleg azt az apácazárdát, amelynek a helyén álló ház lakója volt Ambrus Zoltán, aki éjszakánként a Balaton Kávéházban dolgozott? Szeretné tudni, hogyan és hol élt Krúdy, Jókai, merre indult reggelente Szabó Lőrinc, és vajon hova járt iskolába Pilinszky? Íróink, költőink nyomába eredünk a Palotanegyedben, megmutatjuk az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézünk verseket, szerelmi történeteket, és persze mindeközben egy újabb oldaláról ismerjük meg a várost!? ? írják az oldalon.

?

Igy-laktatok-Ti_5
ImagineBudapest

Málló pompa és költészet

A Budapest Beyond Sightseeing csapata 2007 óta vezet szocio-kulturális városnéző sétákat Budapesten. ?Kezdetben elsősorban a VIII. kerületben kalauzoltunk, mára specialitásunk, hogy a város mélyére hatolva annak valódi arcát, lakóit mutatjuk be. Célunk, hogy programjaink során a múlt és a jelen átélhetővé, megérthetővé váljon. Törekszünk rá, hogy vendégeink velünk, egymással és a várossal is interakcióba lépjenek? ? írják az oldalukon. Valóban: A Nyócker málló pompája ? szociokulturális kalandozás a Józsefvárosban című sétán együtt találgathatjuk a házfalak díszítései alapján az egykori lakókat, megoszthatjuk egymással a halott anekdotákat, Negrót és rétest kóstolhatunk, patkót foghatunk és cigánymuzsikát hallhatunk.

 

?A séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit járjuk körül. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. A Palotanegyedet elhagyva átsétálunk a Nagykörút túloldalára, egy kevésbé jó hírű környékre. Itt más funkciójú, más történelmű, más hangulatú épületek tanúskodnak a múltról, a bennük zajló életről. A szocio-kulturális séta végén látogatást teszünk és szemináriumot tartunk egy helyi cigány muzsikus családnál.?

 

Egy másik sétájukon megtanulhatunk fotózni, Gráf Ildikó fotóművész és tanár instrukcióit követve fényes palotákat, romos gangokat, elhagyott gyárakat fotózhatunk. Míg a Híres íróink nyolcadik kerületi világa című sétán Petőfi, Kosztolányi, Móricz, Mándy Iván, Karinthy és még sok más irodalmi példaképünk életébe lesünk be, akik mind megfordultak a kerület híres kávéházaiban, lebujaiban, vagy éppen különféle ügyeiket intézték a Józsefváros eldugott kapualjaiban. ?A nyolcadik kerület fontos szerepet töltött be az életükben. Innen nyertek inspirációt, itt történtek velük sorsfordító események, itt estek bele és szerettek ki feleségeikből, szeretőikből, esetleg ablakukból egy szűk kis utcára nézve itt végezték az utolsó simításokat egy később világhírűvé vált regényükön? ? olvasható az oldalon.

 

 

Írta: Wéber Anikó