Négy éve, 2013 októberében született meg a döntés, mely szerint az üres adathordozói jogdíjakból származó összeg 25 százaléka az Artisjustól átkerül a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA). Ebből az összegből finanszírozzák minden évben az először 2014 májusában meghirdetett Cseh Tamás Programot (CSTP), melynek jelenleg kilenc alprogramja van. A pályázatokat minden évben augusztusban írják ki, idén augusztus 4-ig lehetett jelentkezni a különböző alprogramokra. Míg az induláskor 500 millió forintot fordítottak a programra, addig ma már jóval többet. Az első évi támogatásból, mely az egész hazai könnyűzenei életet megmozgatta, 42 induló zenekart, 49 vidéki klubot és 190 előzenekari koncertet finanszíroztak. A következő, 2015-ös évben már csaknem 1200 koncertet, szakmai programokat, képzéseket és kutatásokat is meg tudott valósítani a folyamatosan fejlődő Cseh Tamás Program.

Két évvel ezelőtt a magas jelentkezői szám miatt felmerült a program koncepciójának átgondolása, melynek eredményeképpen a kezdeti időszakkal ellentétben ma már nem hívják be az összes pályázót élő meghallgatásra. Tartanak egy előválogatást és végül csak 50 zenekar jelenik meg a zsűri előtt, melyekből legfeljebb 25 zenekar nyerhet támogatást. A tavalyi évben 27 formációt támogatott a program, köztük volt a Kamilka és a Pesti Sikk, akik így emlékeztek vissza: ?Minket nagymértékben segített a program, a honlapunk, a CD-borító, a fotózások, a klip ? ezek mind a programnak köszönhetők, mert mint meg nem értett művészek valószínűleg sok év kuporgatás után sem tudtuk volna mindezt elérni. Magyarországon nincs még egy ehhez hasonló lehetőség, amellyel ennyire jól tudna érvényesülni egy zenész, egy zenekar.?

Az idei évben az induló előadói, valamint a klubtámogatói alprogramokra augusztus 4-ig lehetett jelentkezi. Utóbbi programra a vidéki, a fővárosi, valamint a határon túli klubok összesen 116 pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, de a korábbi évek tapasztalataival összhangban az induló zenekarokat támogató pályázatra nagyságrendekkel többen jelentkeztek. ?Negyedik alkalommal hirdettük meg az induló előadói alprogram pályázatát, és a Cseh Tamás Program történetében a második legtöbb, összesen 315 jelentkezés érkezett. Ez azt mutatja: még mindig nagyon fontos a kezdő formációk támogatása, van létjogosultsága a CSTP-nek és ennek az alprogramnak is? ? közölte Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, aki hozzátette: ?a klubok esetében nem okoztak meglepetést a számok, általában ennyi érkezik ezekre a felhívásokra. Ezekben az esetekben inkább az a kérdés, hogy hány olyan klub lesz, amelyet eddig még nem támogattunk, illetve milyen programokkal, zenei kínálattal jelentkeztek a pályázók.?

A mostani induló előadói alprogramra sikeresen pályázók a korábbi évekhez hasonlóan költhetik majd el a támogatásukat, így minimum öt új dal profi rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy videóklip elkészítésére, saját promóciójukra, illetve egy lemezbemutató koncertre fordíthatják a Cseh Tamás Programtól kapott forrást. ?Először az induló előadói alprogram pályázatait dolgozza fel az NKA Igazgatósága, akik folyamatosan adják át a kollégiumi tagoknak a formailag elfogadható pályázatokat, illetve a pályázó zenekarok dalainak linkjeit. A tervek szerint szeptember első hetében dönt a kollégium arról, hogy kiket hív be a meghallgatásra. A meghallgatás várhatóan október első hetében lesz az A38 Hajón, de az oda bekerülőket a CSTP Programiroda időben értesíti? ? mondta Bajnai Zsolt. A klubos pályázatok feldolgozása szeptemberben várható. A kollégium azt tervezi, hogy ezekről az induló előadói pályázat meghallgatását követően, október második hetében dönt, és a korábbi három év hagyományainak megfelelően október végén hirdeti ki a négy pályázat eredményét.

A Cseh Tamás Program negyedik évadára összesen 625 millió forint áll rendelkezésre. A már említett két alprogram pályázataira összesen 235 millió forintot szán a kollégium, 195 milliót a klubokra, 40 milliót az induló előadókra.

Kultúra.hu

Fotó: csehtamasprogram.hu