A brit dirigens, Simon Rattle a müncheni Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának (BRSO) vezető karmestere lesz. Hétfőn bejelentették, hogy a 2023/24-es szezontól irányítja a neves zenekart és kórust. A szerződés öt évre szól.

„Szenvedélyével, művészi sokoldalúságával és vonzó karizmájával rendkívül méltó utódja Mariss Jansonsnak.” – jelentette ki Ulrich Wilhelm, a BR igazgatója – „Új szemléletet képvisel, amellyel felkelti az emberek zene iránti érdeklődését. Ez fontos jellemvonás, különösen ebben az időben, amikor a művészet küzd a pandémia által okozott korlátozásokkal.”

Rattle igen tapasztalt a legjobb német zenekarok körében, nemcsak azért, mert gyakran állt a karmesteri dobogón a BRSO-nál. 2002 és 2018 között a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere és művészeti vezetője volt. 2017-ben átvette a posztot Londonban.

Állítólag ő volt a 2019-ben elhunyt Jansons első számú jelöltje, noha korábban szóba került a 45 éves kanadai Yannick Nezet-Seguin, a New York Metropolitan Opera jelenlegi zenei igazgatója és az osztrák Franz Welser-Möst (60), a Cleveland Orchestra zeneigazgatója.

Kiemelt kép: Wikipedia