A szombathelyi Savaria Múzeumban 70 eredeti műtárgy, köztük Erzsébet királyné személyes tárgyai, műtárgymásolatok és rekonstrukciók, gazdag digitális tartalom, közérthető infógrafikák segítik a látogatókat abban, hogy jobban megismerhessék a magyarok szeretve tisztelt királynéját, Erzsébetet.

A világ családi körben használt becenevén, Sisiként ismeri Ferenc József császár feleségét, akit Romy Schneider 1955-ös filmbeli alakítása tett világszerte ismertté. A szépségéről, utazásairól, excentrikus életmódjáról híres császárné nekünk, magyaroknak sokkal többet jelent egy popkulturális ikonnál vagy korát megelőző lelkes sport ladynél. Emléke és a magyarok iránti rokonszenve a mai napig elevenen él hazánkban. Több mint 120 év telt el a halála óta, de a magyarok iránti szeretete nem merült feledésbe. Történészek és más lelkes kutatók mind a mai napig igyekeznek megfejteni a történelmi alak gondolatait, motivációit, megérteni különc személyiségét.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum 2021-ben közösen vállalkozott arra, hogy az új kutatási eredmények egy részét a nagyközönség elé tárja. A kiállítás 2022-ben az ország nyugati felében, Szombathelyen mutatkozik be. A Savaria Múzeum nyújt otthont a tárlatnak, mely nemcsak átutazott az országon, hanem jelentősen át is alakult.

Vas megye gazdag gyűjteményeinek és múzeumi szakembereinek köszönhetően számos új tárggyal és érdekes összefüggésekkel gazdagodott a kiállítás.

Erzsébet királyné festett portréi, pohara, cipője, egy kézjegyével ellátott okirat, valamint koronázási emlékérmek gazdagítják a korábbi összeállítást.  

A kiállítás által feldolgozott témakörök a múltba vezetik a látogatókat, de jelenkor emberének is ismerős érzések, ellentétpárok mentén szerveződnek. A fekete és a fehér nemcsak Erzsébet öltözködésének kedvelt színei, hanem az életet jellemző kontrasztokat is megjeleníti. Élet és halál, öröm és bánat, születés és halál, gyász és boldogság mindannyiunk életének részei. Ismerős, erős érzelmi reakciót kiváltó fogalmak, melyek segítségével közelebb kerülhetünk Erzsébet királyné alakjához, jobban megérthetjük a szépséghez és a természethez fűződő viszonyát. Kapcsolati hálója magyar vonatkozású részének megismerésével hazánk iránti viszonyába nyerhetünk bepillantást. A Magyarországon kivételesen jelentős kultusza már tragikus és váratlan halála előtt megragadható volt, és a mai napig élő. A királyné halála és kultusza is nagy szerepet kap a kiállításban.

Nyitókép: Sisi-kiállítás, Savaria Múzeum