Gyulafehérváron, a Batthyáneum könyvtárban őrzött 19 anabaptista kéziratot digitalizáltak, egy hét alatt közel 6000 oldalt dolgoztak fel.

Ezeket az anyagokat Magyar Baptista Szeretetszolgálat Pedagógiai Intézete megbízásából speciális érzékenységükből adódóan különleges reprográf rendszerekkel felvételezték a Tripont Fotó Videó Kft. szakemberei. Hamarosan ezek az Erdély története szempontjából is releváns, a 16–18. századi alvinci anabaptista közösséget  reprezentáló kéziratok mindegyike elérhető lesz az interneten, így a még közönség előtt sosem publikált anyagok kutathatóvá válnak. 

A Román Nemzeti Könyvtár alegységeként működő gyulafehérvári közgyűjtemény a képtárában található tizenegy értékes festmény nemrég kivételes felbontásban került fel a világhálóra, így részleteiben tanulmányozható az Erdélyi Fejedelemség egykori uralkodóinak díszes ruházata, ékszerei.


649072dddd0654b8e4573fa1.jpg
Batthyaneum. Fotó: Tripont Fotó Videó Kft

A könyvtár hosszú szünet után tavaly augusztusban indította újra digitalizálási programját. Első lépésként több ősnyomtatványt és középkori dokumentumot tettek elérhetővé a digitool.bibnat.ro oldalon.

A könyvtárat gróf Batthyány Ignác kezdeményezésére alapították 1804-ben. Korábban a Batthyány-kastély része volt, majd önálló intézményként működött tovább. A Batthyaneum Európa egyik legértékesebb könyvtára, gazdag gyűjteményében több mint háromszázezer kötet található. Az épületben az Erdélyi Múzeum Egyesület is helyet kapott. Ritka és értékes könyvek, kéziratok, nyomtatványok és térképek találhatók itt. Nemrég került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világemlékezet-listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött, a tinta színe után Arany Kódexnek nevezett Codex Aureus.

Fotó: Tripont Fotó Videó Kft