fbpx

Soha nem látott művészeti szenzációkkal érkezik a Budapest Contemporary

Hantaï Simon nagyméretű alkotása mellett kiállítják Konok Tamás egyik kései festményét, valamint Nádler István egyik legújabb művét is szeptember 21. és 24. között a Bálnában. A számítógépes művészet úttörőjétől, Vera Molnartól egy korai remekművet láthatnak az érdeklődők.

Szeptemberben először nyitja meg kapuit a főváros legújabb kortárs művészeti vására, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon, és átfogó képet adjon a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. A Budapest Contemporaryn 21, nemzetközi szinten is jegyzett magyar galéria állít ki, amelyek az elmúlt 10 évben közel 100 nemzetközi vásáron bizonyítottak.

A vásár kiemelt különlegességei közé tartozik a 26 éves korától haláláig Franciaországban élő Hantaï Simon egyik remekműve. A világ leghíresebb absztrakt festőjének alkotásai az egész földkerekségen rendkívül keresettek, 2016-ban az egyik festménye 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el a Sotheby’s párizsi aukcióján. A vásáron látható Cím nélkül I-IV. (1981–97) nagyformátumú alkotás bluechip kategoriájú, és többek között szerepelt a világ vezető galériája, a Gagosian párizsi tárlatán, valamint tavaly a Louis Vuitton Fondation centenáriumi kiállításán. A négy darabból álló, három méter magas mű lefedi Hantaï egész életművét. A páratlanul értékes és izgalmas műalkotást a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria hozza el a kiállításra.

Konok Tamás: S.T. (2020, akril, vászon, 160 x 120 cm)

A 2020-ban elhunyt Konok Tamás egyik utolsó darabját is bemutatják a rendezvényen. A művész 41 S.T. című képe magában hordozza mindazt a tapasztalatot és bölcsességet, amelyet Konok folyamatosan kibontakozó életművébe sűrített. A festmény a Molnár Ani Galéria kínálatában kerül a közönség elé.

Nádler István korunk egyik legkeresettebb kortárs magyar művésze, az Iparterv-generáció tagja, a neoavantgárd mozgalom kiemelkedő alakja. A vásáron a közönség elsőként találkozhat a festő egyik legújabb, nagyméretű művével a Kisterem Galéria standján.

Vera Molnar egy korai, 1972-es remekműve is látható lesz a Budapest Contemporaryn. A magyar származású, Franciaországban élő 99 éves képzőművész egyik kollekciójáért idén júliusban 1,2 millió dollárt (nagyjából 415 millió forint) fizettek a Sothesby’s aukcióján. A számítógépes művészet úttörőjének kollázsa a Vintage Galéria jóvoltából lesz látható a Bálnában.

Nyitókép: Hantaï Simon: 1981/96 (szitanyomat, akril, vászon, 163 x 300 cm)

A rovat további cikkei