A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) igen sokszínű jelöltlistával állt elő díjaira. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirbyt is jelölték a legjobb színésznő díjára.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) igen sokszínű jelöltlistával állt elő díjaira. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirbyt is jelölték a legjobb színésznő díjára.

A legtöbb, hét jelölést a múlt héten Golden Globe-díjat nyert A nomádok földje című film kapta,

de hat díjra jelölték a The Father, a Minari és az Ígéretes fiatal nő című filmeket. 

A legjobb rendező díjára négy női jelölt is van: Chloe Zhao A nomádok földje Golden Globe-díjas rendezője és  Lee Isaac Chung, akinek Minari című filmje szintén Golden Globe-díjas lett a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Ők Shannon Murphyvel (Babyteeth), Jasmila Zbaniccsal (Quo Vadis Aida), Sarah Gavronnal (Rock) és Thomas Vinterberggel (Another Round) szállnak versenybe. A legjobb film díjára jelölték A nomádok földje, Az ígéretes fiatal nő, A chicagói 7-ek tárgyalása, a The Father és  a The Mauritanian című filmeket.

A legnagyobb meglepetést a színészkategóriák hozták.

Miközben tavaly valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriákban fehér volt, idén 16 színesbőrű és fekete jelölt is versenyez a díjakért, köztük Daniel Kaluuya, Riz Ahmed, Dominique Fishback, Tahar Rahim és Bukky Bakray.

A legjobb színész díjára jelöltek között van Chadwick Boseman (Ma Rainey – A blues nagyasszonya),  Anthony Hopkins (The Father),  Riz Ahmed (The Sound of Metal), Adarsh Gourav (The White Tiger), Mads Mikkelsen (Another Round) és Tahar Rahim (The Mauritanian). A legjobb színésznő díjára jelölték Frances McDormandot (A nomádok földje), Bukky Bakray-t (Rocks), Radha Blankot  (The Forty-Year-Old Version), Vanessa Kirbyt (Pieces of a Woman), Wunmi Mosakut (His House) és Alfre Woodardot (Clemency).

Ez a sokszínűség annak következménye, hogy a BAFTA tavaly óta átszervezte tagságát és változtatott díjai odaítélésének szabályzatán, miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség.

A BAFTA díjait idén két ceremónián adják át április 10-én és 11-én, mindkettőt virtuálisan a Royal Albert Hallból fogják közvetíteni, de a pontos részletekről később döntenek.

Nyitókép: Vanessa Kirby, Pieces of a Woman, fotó forrása: Netflix