Négy bemutatóval, az erdélyi társulatokat felvonultató Erdélyi Héttel, Márai Sándor-napokkal és Shakespeare Fesztivállal is várják a nézőket az összművészeti fesztiválra.

Acsai Roland Farkasok című drámájának ősbemutatójával indul az évad, amely a teátrum és a nagyváradi Szigligeti Színház közös Hamlet-bemutatójával zárul. A bemutatók között szerepel Visky András kortárs író Pornó – Feleségem története című műve; valamint Márai Sándor A kassai polgárok drámája Szabó K. István rendezésében, amelyet először harminc éve éppen a Várszínházban mutattak be.

A harmadik alkalommal megszervezett Erdélyi Hét július 1-7. között lesz. Egyebek mellett a temesvári Csiky Gergely Színház (Hattyúk tava újratöltve), a nagyváradi Szigligeti Színház (Lila ákác), a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió (Tóték) és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió (Eltűntek) lép fel.

Lila ákác
Forrás: Szigligeti Színház

A Márai Sándor-napok (augusztus 16-18.) keretében nemcsak a 120 éve született író drámáira (A kassai polgárok, Eszter hagyatéka, Kaland) emlékeznek, hanem több előadás, előadói est is feleleveníti az író verseit és prózáit.

Elek Tibor igazgató kiemelte, hogy a nemzeti összetartozás éve jegyében hangsúlyosan törekszenek a külhoni magyar társulatok és előadóművészek meghívására. Négy előadással (Fehér szarvas; Feketeszárnyú cseresznye; „Ez már feltámadás”; Elnémulás) is megemlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára.

Kiemelt figyelmet fordítanak a történelmi és a kortárs drámákra, a fiatalok megszólítására, de lesznek zenés, táncos darabok is. A legkisebbeket ingyenes bábszínházi előadásokkal, a nagyobbakat a Gombóc Artúr, a nagy utazó és az Alice című darabokkal várják. A Hair, a My Fair Lady és a Fekete Péter operettek, a Zenta, 1697 rockopera vagy a Desdemonium kortárs táncelőadás pedig a könnyedebb hangvételű darabok kedvelőinek szól.

Idén is megrendezik a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált (augusztus 22-én), a 28. Gyulai Vár Jazz Fesztivált (augusztus 23-án) és fellép Rákász Gergely is egy különleges orgonahangversennyel.

Rákász Gergely

Az 500-nál is több néző befogadására alkalmas Tószínpadon a jelenlegi szabályok szerint legfeljebb 140, a csaknem 300 férőhelyes Várszínpadon maximum 70 néző lehet.

A járványhelyzet miatt hangsúlyozottan fenntartják a műsorváltozás jogát, ugyanis nemcsak a hazai, hanem a környező országok járványügyi szabályait is figyelniük kell. Ha esetleg valahol kiutazási tilalmat rendelnek el, nem kizárt, hogy le kell mondani néhány előadást.

Elek Tibor szólt arról is, hogy lesznek olyan előadások, amelyek az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a pedagógusok számára – regisztráció mellett – ingyenesen látogathatók lesznek.

A Gyulai Várszínháznak az idei lesz az 57. évada. A teljes programkínálatot a gyulaivarszinhaz.hu oldalon lehet megtekinteni.

Nyitókép forrása: gyulaivarszinhaz.hu