A napokban három telt házas Aréna-koncertet adott Budapesten a Music of the Spheres című turnéjával a világot járó Coldplay. Előttük minden este Szigeti Zsófi Solére lépett fel, akit a harmadik alkalom előtt pár órával a koncertjeiről és az azokhoz fűződő meghatározó élményeiről kérdeztünk.

Solére dalszerző, énekes. Fotó: Fábián Soma
Fotó: Fábián Soma

Miként fogadtad a hírt, hogy több lehetséges produkció közül rád esett a zenekar választása, és mindhárom budapesti koncertjükön te nyitod az estét?

Elképesztően meglepődtem, amikor megtudtam. Nagyon megindító élmény volt. Végtelenül boldog voltam, de szinte nem is mertem elhinni – nem fogtam fel, hogy tényleg ez történik, és szerintem azóta sem sikerült felfognom. Hosszú idő lesz feldolgozni. Eleinte úgy gondoltam, hogy majd kiderül: valami félreértés történt. Nem így lett, és most épp az utolsó színpadra lépésemre várok a három közül. Arra fókuszálok, hogy minél inkább a jelenben, az itt és mostban legyek. Nem könnyű feladat, mert szürreális élmény. Szürreális, és mégis valóság, amit onnan tudok, hogy érzem: hozzáér a lábam a színpadhoz, hallom a hangom a mikrofonban, és látom a több ezer embert magam előtt.

Az első koncerten úgy éreztem magam, mintha felkavaró, valószerűtlen szimulációban lennék, most viszont mély nyugalom áraszt el. Szeretem a kihívásokat, és azt, ha egy koncertnek nagy tétje van. Olyankor úgy érzem magam, mint az a bika, amely előtt ellendítették a vörös kendőt: bekapcsol a versenyszellemem – ezt a gyerekkoromból hozom. Az éneklés mellett versenyszerűen sportoltam, és mindig úgy éreztem, hogy a legjobb időt kell úsznom. Most pedig „a legjobb időt kell énekelnem”. A legjobban kell énekelnem. Ilyenkor nem a kollégáimmal versenyzek, hanem magammal. A legjobbat akarom kihozni magamból. Tudni akarom, hogy képes vagyok-e elérni a magam által kitűzött célt. Ez a hozzáállás tart a pályán.

A Coldplay előtt az előző két alkalommal sikerült olyan koncerteket adnod, amilyeneket terveztél?

Igen. Két évtizede képzem magam, és dolgozom azon, hogy magabiztosan álljak a színpadon ilyen helyzetben. Ez a három koncert nem „csak úgy” az ölembe hullott. Ebben húsz év meló van. Folyamatosan dolgozom az álmaim elérése érdekében, fejlesztem magam, és a szintlépéseket valóra váló álmokként tükrözi vissza a külvilág.

Milyen élmény volt azzal szembesülni, hogy a 26 millió ember által követett zenekar videófelvételt tett közzé a koncertedről az Instagram-történetei között?

Nevettem örömömben, amikor a menedzserem szólt róla. Ez nem csupán kedves a részükről, hanem ritkán látott mértékben támogató is. Most, a beszélgetésünk idején pár óra választ el a harmadik koncerten való fellépésemtől, célzottan arra fókuszálok, hogy a lehető legjobb formában legyek, és olyat nyújtsak, ami – ha lehet ilyet mondani – méltó a Coldplayhez.

Milyen élmények értek a backstage-ben?

Kézzel írt levelet kaptam a Coldplaytől, amelyben megköszönték a részvételemet. Az egyik este már összefutottunk egy pillanatra, több időnk a mai koncert utáni backstage-eseményen lesz egymásra.

Solére és zenészei a backstage-ben. Balról jobbra: Varga Tamás „WaTa”, Doór Mátyás, Kovács Miklós. Fotó: Rajó Zita
Solére és zenészei a backstage-ben. Balról jobbra: Varga Tamás „WaTa”, Doór Mátyás, Kovács Miklós. Fotó: Rajó Zita

Milyen tanulságokkal gazdagított ez a koncertsorozat?

Jó élmény volt közelről látni a zenekart – azt, hogy világhírű, elképesztően sikeres zenészekként tiszta szívű, szeretetteljes emberek tudtak maradni. Azt képviselik, amiben én is hiszek. Itt a bizonyíték, hogy lehet egy zenei projekt egyszerre világszínvonalú és emberi. A Coldplay világszerte elismert tagjai őszinte, tiszta, kedves, nyugodt, megértő, elfogadó emberek. Az ilyen mentalitást egyedülállónak, követendőnek tartom, és megerősítő volt látni, hogy igen, ezt nagyban is meg lehet valósítani.

Sokat gondolkozom azon, hogy miként lehet előadóként elkerülni az elfásulást, és most újra rájöttem, hogy megfelelő étkezéssel, alvással, testmozgással. A Coldplay tagjai így élnek: testi és lelki értelemben is foglalkoznak magukkal. Fontos számukra, hogy rendben legyenek, ez látszik rajtuk. Ezekből a férfiakból kinézem, hogy már akkor terápiára jártak, amikor még alig volt rá pénzük. Ez a mentalitás óriási dolog manapság, amikor sokan csak „majd holnap” kezdik a diétát, a sportolást, a terápiát, az önismereti munkát.

Milyen nyárra készülsz?

Jobbnál jobb koncertek állnak előttem. Fellépek többek közt a Szigeten, a Művészetek Völgyében a PKÜ Petőfi Udvarában, a Szegedi Ifjúsági Napokon, éneklek a Random Trip egyik koncertjén, és készülök az októberi lemezbemutatóra, amit a Turbinában tartunk. Harmonikus nyárra vágyom, amely során a koncertezés mellett van időm elvonulni, egyedül zenélve töltődni, minőségi időt tölteni a családommal és a barátaimmal, utazni, és feldolgozni az engem ért élményeket. Ezen a nyáron szeretnék elegendő szabadidőt hagyni magamnak, hogy legyen időm törődni a szeretteimmel, önmagammal, ápolni a rendet bennem és körülöttem.