Somló Iván Tamás 1947. november 14-én született Budapesten. A Práter utcai általános iskola zenetagozatára járt, hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt. Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe. Artistaként körbeutazta a világot a Luxor nevű csoporttal. Az artistacsapat 1969-ben szétszéledt, Somló pedig a Kex együtteshez csatlakozott. A Non-Stop együttes frontembereként lépett színpadra 1972-től, a következő évben azonban meghívták basszusgitárosnak a távozó Frenreisz Károly helyére az első magyar szupergroupba, a Locomotiv GT-be. A legenda szerint a hangszeren még nem igazán tudott játszani, de egy hónap múlva már kifogástalanul pengette.

 

Demjén Ferenc rábeszélésére és szövegírói közreműködésével jelentette meg 1992-ben első szólólemezét, a Som-lót, amelyet a Semmi cirqsz, a Zenecsomag, a Best Of és az Egy adag somlói című önálló albumok követtek. Somló Tamást 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A zenélés mellett már ősz fejjel, 2004-ben kapott jogi diplomát. Ars poeticáját így fogalmazta meg: ?rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jól csinálni, ízléssel és tudással.?

 

Somló Tamás 68 éves korában, évek óta tartó betegség után távozott, halála súlyos veszteség a magyar zenei életben. Mi a következő szerzeménnyel emlékezünk rá:

 

Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotó: MTI/Mohai Balázs