fbpx

Sorsfordító magyar hősökről készültek animációs filmek

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Sorsfordítók című animációs kisfilmsorozata olyan magyar hősökről szól, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni.

Az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác; az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábori kórházainak főápolója, Kossuth Zsuzsanna; a vészkorszak idején üldözött embereket mentő Salkaházi Sára; a hosszú időn keresztül igaztalanul árulónak tartott 1848-49-es honvédtábornok, Görgei Artúr és Olofsson Placid atya, aki tíz évig raboskodott a Gulagon, és küldetésének tartotta, hogy rabtársaiban végig tartsa a lelket – róluk szól a Sorsfordítók című animációs kisfilmsorozat első öt része, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete kedden mutatott be.

„Fontosnak tartjuk, hogy legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozzuk a mai fiatalokhoz, ezért kezdtünk egy, kifejezetten a középiskolás korosztálynak szóló, a közoktatásban is jól használható animációs kisfilmsorozat készítésébe” – mondta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 nyarán indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek egyik célja, hogy segítse a fiatalokat, különösen a 12–18 éves korosztályt a nemzeti múlt megismerésében, a hazához való kötődés erősítésében. Emellett olyan hasznos eszközökkel igyekeznek támogatni a pedagógusokat, amelyek gazdagíthatják, élményalapúvá tehetik az oktatást.

Az elkészült és itt megtekinthető öt epizód után 

idén várhatóan további részekkel bővül a sorozat, a kisfilmeken keresztül többek között az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, Apor Vilmos vértanú püspök és Tóth Potya István válogatott magyar labdarúgó és edző élete ismerhető meg.

„A kisfilmek megalkotása során kollázstechnikát alkalmaztunk. Ezzel a módszerrel nemcsak jól ismert hőseinket, de a kevésbé közismert történelmi nagyságok arcképét is megmutathattuk a közönségnek. A kollázs alkalmas arra, hogy absztrakt fogalmakat, gondolatokat, vagy akár érzelmeket egy-egy szimbolikus motívumba sűrítve jelenítsen meg, ugyanakkor lehetőségünk volt egy-egy gaget és némi humort is beleszőni a kisfilmek vizualitásába” – mondta Burus Botond, az animációkat készítő Salt Communications art directora.

Fotók: Salt Communications 

A rovat további cikkei