Rangos nemzetközi filmfesztiválokon díjazták Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Madarász Isti Átjáróház és a szintén magyar filmesek részvételével, cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült bábanimáció, a Tomi, Polli és a Varázsfény című alkotásokat.

Magyar filmesek munkáját díjazták hétvégén a nemzetközi szakmai zsűrik régiónk A-kategóriás seregszemléjén Varsóban és a zsánerfilmek legnépszerűbb fesztiválján a spanyolországi Sitgesben is.

Az Elfogy a levegőért Moldovai Katalin rendező az elsőfilmes verseny fődíját, a filmkritikusok nemzetközi szervezete, a FIPRESCI díját, valamint a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját is elhozta a varsói nemzetközi filmfesztiválról szombat este. A megtörtént eseményekből kiinduló Elfogy a levegő című dráma a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin volt. A Mozinet forgalmazásában november 2-ától országszerte látható filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

A spanyolországi Sitgesben szombat este ért véget a zsánerfilmek legnagyobb fesztiválja, melyet idén 56. alkalommal rendeztek meg. Madarász Isti Átjáróház című filmjét az Új víziók program zsűrije elismerő oklevéllel méltatta. A fantasztikus-romantikus vígjáték a Filmintézet támogatásával, Rujder Vivien és Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével készült. Forgatókönyvét Veres Attila írta, operatőre Garai Gábor volt, a zenéért Pacsay Attila felelt, producere Muhi András és Ferenczy Gábor volt.

A sitgesi fesztiválon a legjobb animációs film díját nyerte el a Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Varázsfény című cseh-szlovák-magyar koprodukciós családi mesefilm. A stop-motion animációs technikával készült bábfilm Filip Pošivač cseh rendező első mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. A Tomi, Polli és a Varázsfény koproducere Osváth Gábor, a filmet a hazai közönség december 21-től láthatja a Vertigo Média forgalmazásában.

Nyitóképen Rujder Vivien Ági szerepében az Átjáróház című filmben. Forrás: NFI