fbpx

Stafétabottal vezénylik a Pannon Filharmonikusokat

A zenekar 2023/2024-es OTT VAN című évadában tucatnyi dirigens lép fel.

A Pannon Filharmonikusok sporthasonlattal élve a következő évadban váltó-akadály-maraton futást visz végbe. Az évada egyfelől különleges, másfelől szükségszerű: az a zenekar, amely 2003 óta közösséget épít és társulatot fejleszt, húsz év kemény munka után bátran vállalja azt a megmérettetést, amely megválaszolja a kérdést, hogy a zenekarnak van karmestere, vagy éppen fordítva. Az évadnyitót dirigáló Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett 12 kiváló dirigens áll majd az együttes elé. Érdemes bérletet váltani a PFZ sorozataira Pécsett vagy a Müpában, és meghallgatni, hogyan szól a pálcát stafétaként átadó művészek kezében a zenekar.

Elsőként szeptember végén Leo McFall, az osztrák Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere érkezik Pécsre. McFall az utóbbi évadokban olyan zenekarok élén állt, mint a Szingapúri Szimfonikusok, a BBC Filharmonikus Zenekara vagy a Lyoni Nemzeti Zenekar. Pécsett és Budapesten Jennifer Pike hegedűművésszel játssza Bruch I. hegedűversenyét Bartók Táncszvitjének és Rachmaninov III. szimfóniájának társaságában.

Október közepén a Németországban élő, fiatal magyar dirigens, Török Levente áll a PFZ élén. A Mecklenburgi Állami Színház első karmestere 2023 márciusában az Izlandi Operában vezényelt, májusban a Magyar Állami Operaházban lépett fel. A PFZ-vel Klara Min zongoraművésszel Beethoven G-dúr zongoraversenyét vezényli majd olyan szabad lelkű zeneszerzők műveinek társaságában, mint Poulenc, Ibert és Ravel.

Nicolò Umberto Foron a párizsi Ensemble Intercontemporain első segédkarmestere. A különleges tehetségnek már tizenöt évesen lehetősége nyílt Lorin Maazel mellett dolgozni. Számos zenekarral dolgozott együtt, többek között a Weimari Állami Együttessel és a Londoni Szimfonikus Zenekarral. A PFZ Flört bérletének október végi nyitókoncertjén klasszikusnak írt és klasszikussá vált legendákat, meséket és mágiát bemutató programot dirigál.

Boon Hua Lien, az ifjú szingapúri karmester egyre-másra hódítja meg a zenei világ bástyáit dinamizmusával és sokoldalúságával. Olyan kiemelkedő zenei együttesek élén állt, mint az NFM Wrocławi Filharmonikusok vagy a Lengyel Balti Filharmonikusok. Decemberben Pécsett Donghoon Shin hegedűre és zenekarra írt versenyművének ősbemutatóját vezényli Baráti Kristóf közreműködésével, Lutosławski és Britten ritkán hallható művei mellett.

Varga Gilbert, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere volt három évadon át, 2021 óta vendégkarmesterként lép az együttes elé. 2024 januárjában Pécsett és Budapesten is koncertet ad az együttessel Imígyen szólunk címmel, amelyen három meghatározó művész, Verdi, Paganini és Richard Strauss művei kerülnek műsorra. A koncert exkluzivitása, hogy a Maestro első ízben játszik együtt Kelemen Barnabás hegedűművésszel.

Káli Gábor a Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny, majd a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyének győztese volt, így a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhatott a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon. A közeljövőben mutatkozik be a világhírű müncheni Bayerische Staatsoperben, a Staatsoper Hamburgban, a Lausanne-i Kamarazenekarnál és a Brüsszeli Filharmonikusoknál. Márciusban Pécsett egy különleges gitárverseny előadásában Rafael Aguirre világhírű gitárvirtuóz lesz a partnere a PFZ hangversenyén.

A Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima díjas karmester, Héja Domonkos szintén 2024 márciusában lép a Pannon Filharmonikusok elé. A számos karmesterversenyt megnyert művész 2015-óta az Augsburgi Színház fő-zeneigazgatója, fellépett az MDR Szimfonikus Zenekarral, a Tajpei Szimfonikus Zenekarral, a Tokyo City Filharmonikus Zenekarral. A PFZ-vel közös koncertjén Janáček és Sosztakovics művei mellett Glazunov Szaxofonversenyét mutatja be a Kodály Központban és a Müpában Valentine Michaud közreműködésével.

Pannon Filharmonikusok bérlet

Az április 13-án Hídemberek címmel bemutatott pécsi koncert középpontjában Bartók Béla és George Enescu művészete áll, szólistaként Balog József zongoraművész lép fel. Az est karmestere Gabriel Bebeșelea, a bukaresti George Enescu Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Musica Ricercata Együttes és Fesztivál művészeti vezetője. A többszörös karmesterverseny-győztes fiatal élénk nemzetközi jelenléttel bír, vezényelte többek között a Szingapúri Szimfonikus Zenekart és az Orosz Nemzeti Filharmonikusokat is.

A Liszt-díjas érdemes művész, Kesselyák Gergely a magyar operajátszás meghatározó alakja, a Magyar Állami Operaház első karmestere. Több mint száz produkciót vezényelt tizenkét magyarországi zenés színházban, megalapította és vezette a Bartók+ Operafesztivált Miskolcon, számos országban vendégszerepelt. A PFZ-vel a kortárs magyar zeneszerző, Orbán György 80. születésnapjának tiszteletére a szerző II. szimfóniája mellett Mahler IV. szimfóniáját vezényli.

A 2024. május elején Pécsett és Budapesten is fellépő Gérard Korsten több mint száz zenekart vezényelt 24 országban, a London Mozart Players, a Pretoriában székelő Dél-Afrikai Állami Színház és a svéd Uppsalai Kamarazenekar vezető karmestereként is tevékenykedett, a Cagliari Operaház zeneigazgatója, valamint a Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere volt. A PFZ-vel közös koncertjén Beethoven első és utolsó szimfóniáját vezényli az uniós csatlakozás húszéves évfordulójának tiszteletére.

A Flört sorozat utolsó hangversenyén, május közepén lép a PFZ elé Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Kossuth-, Liszt-, érdemes és Prima Primissima díjas hegedűművész és karmester, akit a nemzetközi zenei szcéna szólóművészként, a Keller Vonósnégyes alapítójaként és vezetőjeként és mára karmesterként is ismer és elismer. A Pannon Filharmonikusokkal Mozart-Beethoven estet adó művész partnere Berecz Mihály zongoraművész lesz Pécsett.

Végül, de nem utolsósorban a Máltán született, Kanadában felnőtt Charles Olivieri-Munroe érkezik a PFZ karmesteri pódiumára 2024. május 30-án, a magyar klasszikus zene napján, amelyen Szervánszky Endre klarinétra és zenekarra írt szerenádját vezényli Milan Rericha előadásában. A legkiválóbb nemzetközi zenekarokat vezénylő tehetséges és karizmatikus karmester Izrael, Toronto, Sydney, Szentpétervár, München, Kyoto és Berlin után érkezik Pécsre.

A Kodály Központban a Kodály-, Pannonicum és Flört bérleteket kínálja az együttes, a Müpában pedig a Pannon bérletet válthatják meg az érdeklődők. A bérletek 6–18 éves kor között díjmenetesen válthatók. További részletek a Pannon Filharmonikusok honlapján találhatók.

Támogatott tartalom

A rovat további cikkei