Susanna Clarke brit írónő nyerte el a rangos Női Irodalmi Díjat (Women’s Prize for Fiction) szerdán Piranesi című, magyarul is olvasható regényéért.

Clarke a 30 ezer fontos (12 millió forintos) díjat A hollókirály című, 16 évvel ezelőtt világsikert aratott könyve után megjelent második regényéért kapta. A Piranesi varázslatos alternatív valóságban játszódik, narrátora egy férfi, aki egy labirintusszerű, szobrokkal teli házban él egyedül, s ez a ház jelenti teljes világát. Magányát csak egy Másik néven emlegetett látogató töri meg. Az univerzum felfedezése közben a férfi és egyúttal az olvasó világról alkotott képe is változik.

Clarke 2004-ben megjelent első regénye több mint 4 millió példányban kelt el, és televíziós adaptáció is készült belőle a BBC gyártásában. Az írónő elmondta, hogy már dolgozik a folytatáson, ebben azonban egy betegség hátráltatta, krónikus fáradtsággal küzdött. A Piranesi 2020-ban jelent meg, amikor a világ nagy részének át kellett élnie az elszigeteltséget a koronavírus-világjárvány miatt. Bernardine Evaristo, a Női Irodalmi Díjról döntő zsűri elnöke szerint Clarke „olyan világot teremtett, amely meghaladja legvadabb elképzeléseinket, és valami mélyrehatót is mond nekünk arról, hogy mit jelent embernek lenni”.

Az 1996-ban alapított rangos brit díjjal az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazzák. A korábbi nyertesek között van Zadie Smith, Tayari Jones és Maggie O’Farrell.

Nyitókép: Bloomsbury Publishing/Sarah Lee