Az ezüsttel teli sírra egy 17. századi templomban bukkantak.

Silver-bracteates_16.jpg
Az ezüstérmék. Fotó: Jönköping Megyei Múzeum

Visingsö szigete a Vättern-tó déli részén található, ami a 12. és a 13. században a svéd királyság székhelye volt – derül ki a Heritage Daily beszámolójából. Négy uralkodóról tudunk, akit itt temettek el, ők Karl Sverkersson, Erik Knutsson, Johan Sverkersson és Magnus Ladulås.

A szigeten található a 17. századi reneszánsz, illetve barokk stílusú Brahe-templom, amely egy másik, 12. századi templom maradványaira épült. Mikor új fűtőberendezést telepítettek az épületben, két középkori sír is előkerült. A csontvázaknak csak az alsó része maradt meg, az egyik egy 20-25 éves fiatalemberhez tartozott. A további kutatások során 170 ezüstérme is előkerült.

A Jönköping Megyei Múzeum sajtóközleménye szerint 1150 és 1180 között vert, brakteáta típusú pénzérmékről van szó. A brakteáta a német ajkú Szászország és Türingia regionális, nem túl nagy értékű fizetőeszköze volt. A múzeum egy képviselője szerint ritkán kerülnek elő keresztény sírokból ilyen leletek, a visingsöi felfedezés éppen ezért különleges.