A kampány célja a hosszú távú működés stabilizálása: a társulat 20 nagykövete kampányol május 7-ig a tánc szabadságáért és a társulatért.

A nagykövetek között közszereplők, a kulturális élet meghatározó képviselői és civilek egyaránt megtalálhatók.

A követek között van Lőrinc Katalin táncművész, Nagy Ervin színész, Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Valuska László, a Margó Fesztivál igazgatója, Csobot Adél énekes, színésznő, Reisz Gábor filmrendező, Farkas Izsák hegedűművész, Szilágyi Liliána Európa-bajnok úszó és Epres Panni divatmodell is.

Duda Éva húsz éve működik rendező-koreográfusként a hazai és nemzetközi színházi szcénában. Többféle műfajban járatos művészként hozta létre önálló együttesét, a Duda Éva Társulatot, amely az elmúlt 14 évben Magyarország vezető független formációi közé emelkedett.

A társulat missziója a kortárs művészetek, ezen belül is a kortárstánc népszerűsítése és megismertetése új közönséggel, szélesebb társadalmi rétegekkel. Mindemellett komplexebb módon, a művészet teremtő lehetőségeit kihasználva korszerű és fenntartható szemléletmódot hirdet a legkülönbözőbb programokon keresztül. „Sajnos azonban a sok éves eredményes és látványos munka ellenére sincs szilárd talaj a szervezet lába alatt” – áll a közleményükben.

A bizonytalanság és a pénzügyi megvonás a kulturális terület számos szegmensét érinti, a társulat működése így most végképp tervezhetetlenné vált, ezért indították el a támogatói kampányt.

A kampány célja a támogatások mellett a kortárstánc népszerűsítése, valamint a szervezet célközönségének bővítése.

A követes adománygyűjtés lényege, hogy a szervezet értékrendjéhez közel álló, elkötelezett emberek a társulatot képviselve támogatást gyűjtenek, kampányolnak a szervezet számára.

A közleményben idézik Duda Évát, aki kiemelte: a nagykövetek felkérésekor esszenciális szempont volt, hogy hiteles embereket válasszanak. „Követeink a legkülönbözőbb területekről érkeznek, azonban egy közös bennük: a kortárstánc és a művészetek iránti szeretet és elköteleződés. Büszkék vagyunk arra, hogy húsz csodálatos ember képviseli társulatunkat és elhivatottan áll ki a kortárstánc és a művészet ügye mellett” – hangsúlyozta Duda Éva.

A társulat hosszú távú célja a 30 napos kampánnyal, hogy nemzetközi trend mentén egy elkötelezett pártolói kört építsenek ki, amelynek segítségével szabadon alkothatnak, és magas színvonalon közvetíthetik a hazai kortárs kultúrát. Bővebben a kampányról és a nagykövetekről a ezen a linken olvashatnak az érdeklődők.

A weboldalon található információ szerint a kampány során különböző módokon – például támogatói vacsorák szervezésével, az adományozó kedvenc dalának előadásával – különböző általuk vállalt összegeket, összesen 6,7 millió forintot gyűjtenek a nagykövetek.

Nyitókép: a Duda Éva  Társulat és a Nemzeti Táncszínház Ramazuri című tánccirkuszi produkciója. Fotó: Kovács Attila / MTI