Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából zenés irodalmi előadás készült a költőről Ugron Zsolna József Attila-díjas író szövegkönyvével, a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében, amelyet május 17-én mutatnak be a Müpában.

Kilenc popzenei előadó zenésítette meg Petőfi verseit. Ezekből a dalokból, valamint prózai részekből áll össze a produkció, amely bemutatja Petőfi forradalmi hevületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében.

A darab gerincét popzenei Petőfi-versmegzenésítések adják, amelyeket népszerű és sokféle műfajból érkező magyar könnyűzenei előadók alkottak meg a saját zenei felfogásukban. A 4S Street, az Aurevoir., DÁNIELFY, Ember Márk, Paulina, a Romengo, Sena, a Trap kapitány és a THA SHUDRAS, valamint a The Biebers előadása is szerves része a darabnak, a Szabadság, szerelem Petőfi 200 című színházi produkció ezekből a dalokból és prózai szövegekből áll össze.

A darab kettős szereposztásban készült: Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t láthatjuk, Petőfit Berettyán Nándor alakítja, narrátorként Berecz Istvánnal találkozhatunk. Az előadás szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta.

Petőfi Sándor életének és verseinek középpontjában a szabadság eszméje áll, költeményei erre emlékeztetnek újra és újra. Petőfitől megtanulhatjuk, hogy legyünk büszkék és hajthatatlanok, és mindig legyen elég bátorságunk ahhoz, hogy szabadok akarjunk és tudjunk maradni.

Részletek itt.

Fotó: Fejes Bence/Kertész Imre Intézet