fbpx

Szablyára fel!

Vajon hogyan lehet egy iskolai testnevelés- vagy történelemórát izgalmasabbá tenni a fiatalok számára? Hogyan lehet a hungarikumnak számító szablyavívást népszerűsíteni? Történelmi Hadi Játékok címmel bajvívóinstruktor-képzés indul január 28-tól a Történelmi Hadi Akadémia szervezésében.

A hungarikumnak számító szablya és a magyar szablyavívás olyan nemzeti érték, amelynek hagyománya a honfoglaló magyaroktól a végvári vitézeken és a huszárokon át egyedülálló a világon. A képzés célja, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar katonai hagyományokat és egyben foglalkozásvezetői képesítést szerezzenek, amivel eredményesen tarthatnak „bajvívó különórákat, edzéseket”.

„Az iskolai bajvívó szakkörök rendszerét az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2015-ben »bajvívó szakkör« néven »jó gyakorlatnak« minősítette. Idén megteremtődött annak a lehetősége, hogy történelmi hadi játékainkat országos szinten is terjeszteni tudjuk, s az ehhez szükséges instruktorok képzése megkezdődjön” – fogalmazott Zsolnai Gábor, az alapítvány kurátora.

A 90 órás program során a jelenlévők nemcsak a szablyavívás gyakorlatát sajátítják el, hanem megismerik a kard elméletét, kialakulását, fejlődését is, valamint a vívás történelmi hátteréről és a legismertebb közép- és kora újkori ostromokról, csatákról, várostromokról és hadjáratokról is tanulnak.

„A történelmi hadi játékok instruktorképzéssel a szervezet azt a fontos célt szeretné megvalósítani, hogy olyan hálót építsen ki, amellyel a magyar gyermekek, fiatalok, ifjú felnőttek számára bárhol elérhetőek legyenek bajvívóórák, felnőttképzés keretében pedig minél több instruktort képezhessen, akik a Kárpát-medence területén terjesztik ezt a tevékenységet és adják tovább a megszerzett tudást.

A képzés szól azoknak is, akiket elvarázsol a hadtörténelem és egy újraélesztett küzdőformával akarnak megismerkedni, akikben megvan a szenvedély a tudás átadására a fiatalabb generáció számára. Azoknak, akikben megvan a készség, hogy levezényeljenek egy középkori várostromot vagy mezei csatajátékot a gyerekek számára, amely több színpadi drámajátéknál. A vezetőknek megfelelő stratégiát kell felállítani és a legcélravezetőbb taktikát kell kiválasztaniuk, hogy győzelemre tudják vinni csapataikat” – fogalmazott Zsolnai Gábor.

Várják mindazok jelentkezését, akik elhivatottak a felnövekvő generációk élményalapú oktatásában és fontos számukra hagyományaink továbbadása, életben tartása.

A Történelmi Hadi Akadémia az utóbbi években komoly eredményeket ért el abban, hogy a magyar középkori és kora újkori időszak minden korosztály számára érdekesebbé váljon. Rendezvényeiken országszerte gyerekek ezrei lehettek részesei lovagi próbáknak, pillanthattak bele a végvári vitézek életébe, szokásaikba, kipróbálhatták magukat bajviadalokon, a kor fegyvereit, páncéljait ismerhették meg, vehették kézbe.

Az alapítvány Hadfiak címmel egy olyan edukatív, interaktív játékot indított el, amellyel a magyar történelem eddig ismeretlen arcát fedezhették fel a gyerekek. Hazánk története ugyanis tele van olyan emberekkel, cselekedetekkel és eseményekkel, amiket a világon mindenhol figyelemre méltónak tartanak. A játékban több ezer gyermek vett részt és a nagy sikerre való tekintettel a játék év elejétől ismét elérhető lesz.

Az alapítvány 2022-ben már második alkalommal rendezte meg Magyarország legnagyobb katonai hagyományőrző seregszemléjét, ahova az ország minden tájáról érkeztek hagyományőrző fiatalok, gyerekcsapatok. A Hadfiak Seregszemléjén nemcsak több ezer látogató élvezhette az egész napos programokat, de a hagyományőrző egyesületek számára is kitűnő találkozási pontot jelentett az esemény.

Az akadémia YouTube-csatornája ezen a linken, podcastjai itt elérhetők.

A rovat további cikkei