Az Index adta hírül, hogy másfél évvel a mandátuma lejárta előtt kiírták a budapesti Örkény István Színház igazgatói posztjára a pályázatot, Szabó P. Szilveszter pályázatát a Budapesti Operettszínház vezetésére érvénytelenítették, Barda Beáta pedig nem viszi végig igazgatói ciklusát a Trafóban.

Mint a lap írja, Mácsai Pál, aki negyedik igazgatói ciklusát tölti az Örkény Színház élén, 2025-ig vezetheti a teátrumot, ám Karácsony Gergely főpolgármester kiírta a pályázatot az Örkény igazgatói posztjára: a kiírás az ügyvezetői munkakör 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig tartó betöltéséről szól. A lehetséges utód a korábban felmerült Polgár Csaba, az Örkény színművész-rendezője helyett az Index szerint Gáspár Máté kulturális menedzser, aki Mácsaival közösen tervezné meg a 2024/2025-ös évadot, tehát a régi és az új igazgató a szakmai kontinuitás érdekében együtt dolgozna egy évig. Mácsai Pál a pályázat beadásáig nem nyilatkozik, Gáspár Máté az Index megkeresésére elmondta, nincs felhatalmazása erről nyilatkozni, amit az Örkény Színház mond, az az irányadó. A pályázatokat a Főpolgármesteri Hivatalba kell beadni, a benyújtási határidő a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján való közzétételtől számított 30 munkanap. A pályázatot a minisztérium honlapjára 2023. szeptember 26-án töltötték föl.

Az Örkényhez hasonlóan fővárosi fenntartású intézmény a Katona József Színház és a Radnóti Színház. Mindkettő igazgatója, Máté Gábor és Kováts Adél 2026. január 31-ig vezetheti intézményét. Az Index szerint elképzelhető, hogy még az önkormányzati választások előtt kiírják erre a két színházra is a pályázatot, csakúgy, mint a Városmajori Szabadtéri Színpadra, amelynek jelenlegi vezetője Benkő Nóra.

A Trafó Kortárs Művészetek Házát igazgató Barda Beáta az Indexnek elmondta: 2024 decemberében nyugdíjba megy, azaz nem tölti ki 2027-ig tartó mandátumát.

Két színház vezetői pályázati eljárása a bizottsági meghallgatásokkal folytatódik. A Budapesti Operettszínház vezetésére Szabó P. Szilveszter pályázatának érvénytelenítése után csak Kiss-B. Atillát és Szente Vajkot hallgatja meg a kuratórium. A Pesti Magyar Színház esetében a pályázattól összeférhetetlenség miatt visszalépett Zalán János, Halasi Dániel pályázatát pedig a minisztérium érvénytelenítette, így Komáromi György és Nagy Viktor maradt versenyben.

A nyitóképen Mácsai Pál az Örkény Színház 2022/2023-as évadzáró társulati ülésén. Fotó: Horváth Judit