fbpx

Szájharmonika-lamellákból álló „hangszobrot" építenek Berlinben

Használt szájharmonikákból kiszerelt lamellákból építenek úgynevezett hangszobrot az egykori berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál globális együttműködéssel és a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) támogatásával. A projektet szombaton mutatják be.

A WINDWALL című közösségi művészeti alkotás több ezer újrahasznosított szájharmonika-lamellasorból áll össze, amelyeket a Berlint és képletesen egész Európát évtizedekig kettéosztó fal East Side Gallery nevű megmaradt belvárosi szakaszánál építenek szoborrá.

Az első szakasz, a gyűjtés folyamata a végéhez közeledik. Eddig mintegy 4000 szájharmonikát küldtek Berlinbe szerte a világból, további küldemények úton vannak. Szombaton a hangszobor már elkészült részét berlini, budapesti és bécsi hangművészek hozzák működésbe különböző módokon. Az eseményt koncertek kísérik, mások mellett Szabó Tamás szájharmonikás és Gál Csaba Boogie énekes, gitáros részvételével.

A WINDWALL a CHB zenei kurátora, Andyvazul projektje. A hangművész 2015-ben alkotott meg egy kísérleti hangszert, az úgynevezett diszharmonikát, és felhívást intézett a nemzetközi szájharmonika-közösséghez, hogy vegyenek részt a WINDWALL közös felépítésében. A hangszobor a CHB-ban készül.  

A rovat további cikkei