Határtalan Napok színházi fesztivált rendeznek Miskolcon.


15probalkozas__hadhazi_600x281.png
Tizenöt próbálkozás a színészetre
Fotó: mnsz.hu
A Miskolci Nemzeti Színház 2013-ban, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Határtalan Napok fesztivált, hogy minden évben három napon keresztül határon túli magyar városokból három művészeti ág alkotói, előadói találkozzanak. Az összművészeti esemény összeköti a határon inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat. A fesztiválok során izgalmas, új nézőpontok, vélemények és látásmódok érkeznek Miskolcra. A kezdetek óta vendégeskedett itt már Kassa, Marosvásárhely és Szabadka, Beregszász, Komárom és Nagyvárad. Tavaly Újvidék volt a vendég, idén pedig Szatmárnémeti.

dzsungel_konyve_szatmar_600x264.png
A dszungel könyve

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata változatos műfajokban mutatkozik be. A dzsungel könyve az utóbbi két évtized legsikeresebb magyar musicalje, amelynek szövegét Rudyard Kipling azonos nevű regénye alapján Békés Pál, zenéjét Dés László, dalszövegeit Geszti Péter írta. A szatmári előadás rendezője Nagy Regina.

?Istenem, add, hogy hirtelen tapsrend legyen, felvegyem a gázsit, és hazamenjek! Nem tudom a szövegem, nem emlékszem a mozdulataimra, nincs hangom. Miért jöttek el ma a nézők? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni?? Hatházi András és Tom Dugdale előadása, a Tizenöt próbálkozás a színészetre, a színész tudathasadásos állapotáról mesél.


tevedesek_vigjateka_bocsardi_600x263.png
Tévedések vígjátéka

A Tévedések vígjátéka a szerepcserék, laktévesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó korai Shakespeare-darab, melyet ezúttal Bocsárdi László kétszeres UNITER ? és Jászai-díjas rendező állított színpadra.

?Honnan kellett volna tudnom? Manel egy irodában dolgozik, számítógépeket javít, az anyja egy asszonykórusban énekel, ő szombatonként teremfocizik, szerinted ilyen egy terrorista élete?? Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer nemzetközi sikere mellett az elmúlt években több magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt. A Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című kortárs darab, amely lehengerlő humorral beszél aktuális társadalmi problémákról, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös produkciója. Rendező: Csábi Anna.


burgundanga_600x301.png
Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc

A színházi előadások mellett képzőművészeti kiállítást és irodalmi estet is szerveznek.

Február 7-én a Szatmáriak Miskolcon kiállítással nyílik a fesztivál, melyen három szatmárnémeti képzőművész, Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész mutatják meg alkotásaikat.

Kereskényi Sándor és Végh Balázs Béla irodalomtörténész Szatmár irodalomtörténetét mutatja be, és kortárs szatmári költök is bemutatkoznak.

A zene műfaját a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia kamarakoncertje képviseli. Közreműködik Fátyol Rudolf hegedűművész, a filharmónia igazgatója és a FOURever vonósnégyes (Kovács P. Emőke elsőhegedű, Mihalcea Mija Alina másodhegedű, Budean Mihály Dávid brácsa, Cătună Dan gordonka).

Részletes program itt.