A képzőművészeti pályázat célja: a forradalom képzőművészeti feldolgozottságának továbbgazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek hitelesen és magas színvonalon mutatják fel, hogy a mai fiatal nemzedék miképp látja és láttatja történelmünk meghatározó eseményét, valamint a forradalom irodalmi, írókkal kapcsolatos vonatkozásait.

 

Uj_kep_5

Pályázati tudnivalók, feltételek

A pályázó a Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy valamelyik tanárképző egyetem szakirányú képzésének hallgatója. Téma: ?írók a forradalomban?. A téma szabadon kezelhető, de a műveknek mindenképp utalniuk kell az ?56-os forradalom és az akkor szerepet játszó költők, írók kapcsolatára, vagy a Magyar Írószövetség szellemi jelentőségére, vagy az azóta született irodalmi alkotásokra, amelyekben megjelenik a forradalom.

 

Képméret: 68 cm (széles), 98 cm (magas)

Eljárás: festmény vagy grafika (bármely eljárással)

 

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. Előzsűrizés: az alkotásokat jó minőségben kell befotózni, és a beküldési határidőig e-mail-ben megküldeni.

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A zsűri a beérkezett pályaművek mennyiségétől és minőségétől függően dönti el, hogy kiosztja-e valamennyi díjat, vagy esetleg megosztott díjat ítél-e oda.

 

A pályázat legjobb alkotásaiból októberben 23-án kiállítás nyílik az Írószövetség székházában.

 

A pályázat ütemezése:

A befotózott művek mellékleteinek megküldési határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok előzsűrizésének határideje: 2016. szeptember 30.

A pályázat eredményének kiértesítése: 2016. október 10.

 

Megszólítani az olvasót

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékévben novellapályázatot hirdet 45. életévüket be nem töltött fiatal alkotók számára új művészeti alkotások létrehozására, amelynek A célja a forradalom irodalmának tovább gazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek megszólítják a ma olvasóit is, és magas irodalmi színvonalon hívják fel figyelmüket történelmünk meghatározó eseményére.

 

Pályázati tudnivalók, feltételek:

A pályázó még nem töltötte be 45. életévét, és valamelyik, itt felsorolt reprezentatív és országos hatókörű hazai vagy határon túli irodalmi szervezet tagja: Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Szlovákiai Magyar Írók Társasága.

 

Tematikai megkötés nincs.

Követelmény: a forradalom eseményei, valós vagy fiktív szereplői, dokumentatív vagy elképzelt történetei magas irodalmi színvonalon jelenjenek meg

 

Terjedelem: maximum 25 ezer karakter

 

A pályázat díjazása

I. díj: 300 000 forint

II. díj: 200 000 forint

III. díj 100 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

A novellák beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Gimnazista zenekarok is indulhatnak

A Magyar Írószövetség az 1956-os Emlékév jegyében zeneszerzői pályázatot hirdet gimnazista és középiskolás pop-rock együttesek számára. A résztvevőknek kötelezően Gérecz Attilától, a forradalomban 27 évesen hősi halált halt költőtől Az így bocskorosan című költeményt kell megzenésíteniük. Valamint mindenkinek lehetősége van ? a kötelezőn túl ? további egy szabadon választott vers megzenésítésére, amelyet külön fogunk elbírálni. (A szabadon választható művek anyagát a Versek rovatban találhatjátok!) A pályázat gondolatát a közös emlékezés igénye szülte, hogy e kiváló költők verseit az újabb nemzedékek olvasói és leendő művészei is a szívükbe zárják a forradalom 60. évfordulóján. A pályázat célja a forradalom költészetének és az olvasás népszerűsítése a legkedveltebb művészeti ág, a könnyűzene eszközeivel ? nem csupán a pályázók, de az őket hallgató ifjúság körében is.

 

Pályázati feltételek:

A pályázaton részt vehet bármelyik Kárpát-medencei gimnázium, közép- és szakiskola diákja. Pályázni kizárólag új művel lehet. Nevezési díj nincs. Iskolánként több együttes is pályázhat. A dalokat költőkből és zenészekből álló szakmai zsűri bírálja el.

 

A pályázat díjazása:

Fődíj: három dalból álló stúdiófelvétel, fellépés a nyilvános döntőn, hangszervásárlási utalvány

Egyéb díjak: fellépési lehetőségek, értékes ajándékok

 

A pályázat összdíjazása: 700 000 forint

 

A pályázat ütemezése:

Az elkészült dalok beküldésének határideje: 2016. szeptember 15.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. október 15.

 

Részletek:

Facebook
www.iroszovetseg.hu/zene1956

A kérdéseket a pályázatokkal kapcsolatban az iroszovetseg.1956@gmail.com címre várják.

 

A programot az 1956-os Emlékbizottság támogatja és A magyar szabadság éve elnevezésű sorozat keretében valósul meg.

Fotó: magyarforradalom1956.hu