A Magyar Filmadatbázis az év végéhez közeledve összegyűjtötte, melyik tíz filmet tartották a legjobbnak a magyarok 2023-ban. A lista közel tízezer, idei filmre leadott szavazat alapján állt össze.

Lassan búcsút intünk a 2023-as évnek, ezért a Magyar Filmadatbázis 10 ezer felhasználó értékelése alapján összeállította, melyik tíz filmet tartották a legjobbnak a magyarok ebben az évben. A lista az egyes filmekre leadott szavazatszámok és az adott film értékelése alapján állt össze.

Az első helyen a Pókember – A pókverzumon át című animáció végzett 81 százalékkal, amelyben a legendás hős visszatér, de átkerül a multiverzumba, ahol egy csomó Pókember van, akiknek az a dolguk, hogy különböző világaikat védjék.

A második legjobbnak tartott film 79%-os értékeléssel a Mission: Impossible – Leszámolás – Első Rész, amelyben Ethan Hunt (Tom Cruise) az eddigi legveszélyesebb küldetésébe vág bele: meg kell találnia egy félelmetes, az egész emberiséget fenyegető új fegyvert.

Dobogós lett 77%-os értékeléssel Christopher Nolan itthon több mint egymilliárd forint bevételt hozó Oppenheimere. A film azt a fizikust mutatja be, aki a Manhattan terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős.

A magyar nézők a Pókemberen kívül egy másik Marvel-produkciót, A galaxis őrzői: 3. részt találták a negyedik legjobbnak. Bár rengeteg szavazat érkezett streaminges filmekre, a mozifilmeknél jellemzően valamivel alacsonyabb értékelést kaptak. A toplista ötödik helyén található Ben Affleck rendezése – az Air – Harc a legendáért a mozik után a Prime Videóra is felkerült. A film a Nike küzdelmét követi nyomon, hogy a kosárlabdázó legendát, Michael Jordant megnyerjék egy termékszponzorációra.

Hatodik lett a Super Mario Bros.: A film című animációs vígjáték, amelynek főhőse, Mario egy egyszerű vízvezetékszerelő, aki egy föld alatti hálózat mélyén találja magát, ugyanis meg kell mentenie az elrabolt hercegnőt. Robert De Niro, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone főszereplésével Scorsese westernje, a valós történetet feldolgozó a Megfojtott virágok áll a hetedik helyen. Nyolcadik lett a legfurább csokigyárost bemutató, Wonka című családi film Timothée Chalamet-val a főszerepben. A legendás szerepjáték gazdag világát a mozivászonra átültető Dungeons and Dragons: Betyárbecsület végzett a kilencedik helyen. Végül a Disney és a Pixar új animációja, az Elemi zárja a magyarok 2023-as Top 10-es listáját.

Óriási meglepetés, hogy az év legsikeresebb filmje, az Oppenheimer nagy riválisa, a Barbie nem szerepel a listán. Fontos továbbá, hogy több, nem nagy hollywoodi film – például az Egy zuhanás anatómiája – is rendkívül magas értékelést kapott a magyar nézőktől, de a voksok alacsonyabb száma miatt nem kerültek fel a Top 10-es listára. Több magyar film – például a Hat hét vagy a Magyarázat mindenre – hasonló okokból, a szavazatszám és értékelés súlyozása miatt nem került fel a listára.

Nyitóképen az Oppenheimer című film plakátja. Forrás: Magyar Filmadatbázis