II. Ramszesz fáraó csaknem száz éve felfedezett kolosszális szobrának hiányzó felső részére bukkant egy egyiptomi-amerikai régészcsoport a Minja városától délre folytatott ásatásokon – közölte az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium.

II. Ramszesz szobrának megtalált darabja. Fotó: The Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
II. Ramszesz szobrának megtalált darabja. Fotó: The Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Az egyiptomi régészcsoportot vezető Bászem Dzsihád tájékoztatása szerint a mészkőből készült, 3200 éves tömb mintegy 3,8 méter magas és ülő helyzetben ábrázolja Ramszeszt, fején a kettős korona és királykobra fejdísz. A szobor hátán az Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodójának számító fáraót dicsőítő hieroglifák láthatók.

A Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom tizenkilencedik dinasztiájának harmadik fáraója volt, és Kr. e. 1279 és 1213 között uralkodott. A teljes szobor magassága az évtizedekkel korábban kiásott alsó résszel együtt hozzávetőleg hét méter. A Nílus nyugati partján fekvő ókori város, Khemnu a görög-római időszakban a Hermopolisz Magna nevet viselte, arab neve El Asmunein.

A kutatások megerősítették, hogy a most talált szoborrész a Günther Roeder német régész által 1930-ban felfedezett alsó rész párja – közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. A régészcsoport megkezdte a szobor megtisztítását a modellezéshez, amely bemutatja, hogyan néz ki együtt a szobor két darabja – tette hozzá Vaziri.