A pompás piramis Szahuré fáraó számára épült, az újonnan feltárt területek hamarosan látogathatóak lesznek.

Korábban ismeretlen termeket fedeztek fel Szahuré fáraó piramisában, az egyiptomi Gízától délre – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. Szahuré az V. dinasztia királya volt, aki az időszámítás előtti 25–24. században uralkodott, korát gazdasági és kulturális fellendülés jellemezte.

Szahuré szakított a hagyományokkal, és nem Szakkarában vagy Gízában, hanem Abu-Szírnél emelt magának piramist. Bár az építmény elődje piramisánál kisebb volt, pompájában felülmúlta azt: 10 ezer négyzetméternyi finoman faragott motívummal díszítették. A sír belsejét később kifosztották.

A würzburgi Julius-Maximilians Egyetem régészeti csoportja a közelmúltban helyreállította az épület struktúráját, ekkor fedezték fel a raktárakat és folyosókat. Noha a kamrák északi és déli részei károsodtak, az eredeti falak és a padló egyes elemei jó állapotban vannak.

A kutatók egy különleges technológiával, liDAR-ral, vagyis lézer alapú távérzékeléssel mérték fel a piramis belső szerkezetét. Ez a technológia képes a közeli és távoli tárgyak, felületek feltérképezésére. A szakértők szerint a kamrák alaprajzának és méreteinek háromdimenziós szkennelése és dokumentálása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jobban megértsék a piramis belsejét. A restaurálás alatt a megőrzés és a bemutatás közötti egyensúlyra törekednek, az új termeket hamarosan megtekintheti a nagyközönség is.

Nyitókép: Szahuré piramisa. Fotó: Shutterstock