Fennállásának századik évfordulóját ünnepli szerdán a Bukaresti Nemzeti Operaház, amely egy rendkívüli Lohengrin-bemutatóval készült a centenáriumra.

Az előadást Silviu Purcarete világhírű román rendező állította színpadra, a díszletet Dragos Buhagiar jegyzi. Vendégművészként olyan neves Wagner-énekes lép színpadra, mint Petra Lang német mezzoszoprán, aki Ortrudot alakítja. A későbbi szereposztásokban a bukaresti közönség címszerepben a társulat házi szólistái mellett Benjamin Bruns tenort is láthatja, Brabanti Elzát a bolgár Diana Gouglina szoprán alakítja. A rendezői koncepció szerint a főbb szerepekben az énekeseket színészek kettőzik, így a színész Lohengrinként a sepsiszentgyörgyi Téglás István lép színpadra.

Az operaház azért tűzte műsorra december 8-ra a bemutatót, mert száz évvel ezelőtt az újonnan alapított operaház éppen ezen a napon mutatta be első előadásaként a Lohengrint Adalbert Markowski rendezésében. Az akkori előadást George Enescu román zeneszerző vezényelte, aki ezzel a gesztussal akarta kifejezni erkölcsi támogatását az új román kulturális intézmény iránt.

A bukaresti operaház az idei évadát a centenárium jegyében tartja, így a vezetőség külön hangsúlyt fektetett a nemzetközi hírnevű énekesek meghívására. Az évad első felében a közönség többek között Bryn Terfel baritonnak tapsolhatott, aki Scarpiát alakította az évadnyitó Tosca-előadásban, majd színre vitték a Normát, amelynek a két fő női szerepét a nemzetközileg jegyzett Ruxandra Donose és Elena Mosuc román énekművészek játszották.