?A mai évforduló mondanivalója az, hogy A Csárdáskirálynő a miénk: bárhol játsszák is a világon, Pekingtől Sanghajon át, Moszkváig és Budapestig? ? mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a legendás operett százéves történetét bemutató kiállítás megnyitóján.

_ND68932

Az egy éven át látható tárlat az 1954-es és 2002-es bemutatók dokumentumai mellett szinte valamennyi magyarországi előadást bemutatja a közönségnek. Az érdeklődök megismerkedhetnek a legjelesebb karakterekkel és az őket játszó színészekkel. További különlegesség, hogy az Osztrák Színháztörténeti Múzeumból a bécsi ősbemutatóról is érkeztek dokumentumok.

_ND68890

?Ha van felhőtlen polgári derű, ha van felhőtlen polgári életöröm, akkor azt Kálmán Imre alkotásában, A Csárdáskirálynőben megtaláljuk?- fogalmazott Balog Zoltán.

Utóbbiról a születésnapi gálaest közönsége is meggyőződhetett. Az ünnepi műsorban fellépett Oksana Krupnova a szentpétervári Zenés Komédiaszínház szólistája és Igor Levenets, a kijevi Nemzeti Operettszínház tenorja, továbbá színpadra lépett Nyári Zoltán, Mikó István, Forgács Péter, Sáfár Mónika, Bozsó József, Teremi Trixi, Hámori Ildikó, Molnár Piroska és Bodrogi Gyula.

_ND68988

Természetesen az Operettszínház jelenlegi legnagyobb művészeit – Fischl Mónika, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Kalocsai Zsuzsa, Frankó Tünde ? sem kellett nélkülöznie a közönségnek.

_ND69112

A gálán felcsendülő népszerű, mindenki számára ismert dallamokat videófelvételek, bejátszások, és korábbi előadásokról szóló megemlékezések színesítettek. Az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekintette meg.

_ND69161

A Csárdáskirálynő

Kálmán Imre emblematikus operettje, A Csárdáskirálynő ma már elválaszthatatlanul hozzátartozik legfontosabb nemzeti értékeinkhez. 1915. november 17-én csendültek fel először az új Kálmán-operett dallamai Bécsben, a Johann Strauss Theaterben. A pesti premierre egy évvel később, 1916. november 3-án került sor. A fővárosi bemutató után csakhamar Kolozsváron, Debrecenben, Kassán, Pozsonyban is műsorra tűzték Kálmán Imre legsikeresebb művét. A darabot a Monarchiával hadban álló országokban is előadták: Moszkvában és Szentpéterváron Sylva, míg New Yorkban The Gipsy Princess címmel. A Csárdáskirálynő elmúlt száz évében sikert sikerre halmozott Magyarországon és külföldön egyaránt.

Fotó: Nagy Mihály