A szobor ünnepélyes avatására érkező vendégek elsőként Tessely Zoltán országgyűlési képviselő beszédét hallgathatták meg, aki a kastélyra tekintve megjegyezte: ?mindig öröm ebben az álomszerűen életre kelt műemléképületben és a környezetében lenni?. Ami 2013-ban még csak terv volt, mára már valóság és ?nem kis teljesítmény? ? tette hozzá. Pogány Gábor Benő Széchenyi-szobra azon alkotások sorát gyarapítja, melyek valós művészeti értéket képviselnek, és nemzetünk példaképeit ábrázolják. Olyan példaképek ők, akiknek üzenetük van a mai társadalom számára ? hangsúlyozta Tessely Zoltán. Fontos, hogy méltó emléket állítsunk nagyjainknak ? emelte ki, majd zárásképp Széchenyi megszívlelendő szavait idézte: ?Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.?

DSC_4991_Copy

 

Dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy ?Széchenyi István a modern Magyarország megszületéséhez járult hozzá?, és rámutatott arra, hogy a pártok felett van egy nagyobb erő, amely képes összefogni az egész nemzetet. Széchenyi nemzeti közösségért hozott áldozata, Magyarország felemelkedése érdekében tett tevékenykedése az emberi élet hosszát meghaladó emléket állított neki ? hangsúlyozta Dr. Gulyás Gergely, majd kiemelte: Széchenyi István szellemi öröksége példa a mai magyarság és mindazok számára, akik hisznek szavaiban, miszerint ?Magyarország nem volt, hanem lesz?.

DSC_5084_Copy

 

A szobor ünnepélyes leleplezését követően L. Simon László köszönetet mondott Pogány Gábor Benő szobrászművésznek, aki segédkezett abban, hogy a Halász-kastély parkjában igazi példaképek szobrait láthassák az emberek. Klebelsberg Kuno mellett most helyet kapott Széchenyi István ? mondta L. Simon László, majd egy újabb betontömb felé mutatott, és megjegyezte: a következő alkotás Magyary Zoltánt, a magyar közigazgatás-történet egyik legnagyobb alakját fogja ábrázolni, és a szorgalmas, alázatos hivatalnokoknak, kormánytisztviselőknek állít emléket, akik nélkül a nagy álmok nem valósulhatnának meg. Hangsúlyozta: ?azok legyenek az elsőszámú példaképek, akik hatalmas, jövőbelátó víziókat álmodtak, mint Széchenyi?, illetve azok, akik a nagy álmok valóra váltásán munkálkodnak.

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond