Hiánypótló tárlat látható augusztus 23-ától a Pesti Vigadóban, hiszen száz éve nem volt példa Budapesten hasonló bemutatkozásra ? emlékeztetett a kiállítás 22-ei megnyitóján Potápi Árpád János. Hozzátette: a közönség most 77 Székelyföldről érkezett festménnyel, grafikával és szoborral találkozhat, amelyek mind elválaszthatatlan részei az egységes magyar kultúrának.


panteon2_600x382.png
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkára Panteon című kiállítás megnyitóján

 

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója hangsúlyozta: felemelő érzés a Pesti Vigadó impozáns kiállítótermében látni a Sepsiszentgyörgyön őrzött műkincseket; reményei szerint ezzel az anyaggal némileg meghálálhatják az anyaország és a magyar kormányzat támogatását. A 140 éves Székely Nemzeti Múzeum háromezer darabos gyűjteményt őriz, melynek zöme adományként került az intézménybe, de az utóbbi időben, tudatosan, vásárlások útján is gyarapodik az anyag. Most ideje a gyűjtemény legjavát megmutatni Budapesten is ? fogalmazott a múzeumigazgató. Vargha Mihály elmondása szerint a kiállítással egy másfajta, a sztereotípiáktól eltérő képet szeretnének bemutatni Erdélyről: ?az igazi erdélyiséget?.

panteon1_600x399.png
Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójaa Panteon című kiállítás megnyitóján

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben Sepsiszentgyörgy kivívta magának a Székelyföld kulturális fővárosa címet, hiszen a háromszéki település számtalan zenei, színházi, képzőművészeti eseménynek ad otthont. Mint felidézte: a múzeum ilyen jelentőségű bemutatkozására legutóbb egy évszázada, Párizsban került sor. Az utóbbi években azonban ?nagyot fordult a magyar kultúrpolitika kereke?, erről tanúskodik a Magyar Nemzeti Galéria által három éve rendezett, erdélyi témájú, nagyszabású képzőművészeti kiállítás is ? jegyezte meg Tamás Sándor, aki a bemutatott anyagból kiemelte mások mellett Szervátiusz Jenő, Mattis Teutsch János, Nagy Imre, Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Baász Imre, Plugor Sándor és Jecza Péter munkáit.

Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese elmondta: minden kiállított mű mögött hatalmas mennyiségű anyag húzódik meg, a 19. századi gyűjtemény azonban csak jelzésszerűen bukkan fel a mostani tárlaton, hiszen ennek fókusza az elmúlt száz év. A művészettörténész kiemelte azokat a festőket ? például Nagy Istvánt és Koszta Józsefet ?, akik mind az erdélyi, mind az alföldi festészet fontos alkotóinak számítanak, hozzátéve: a kiállításban néhány román és szász művész munkái is jelzik a gyűjtemény sokszínűségét.

 

Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy több határon túli magyar város őriz lappangó, titkokat hordozó művészeti ?kincseskamrákat?, melyeket kevésbé ismer a budapesti közönség. Ezért is fontos, hogy most ezeknek a gyűjteményeknek az egyike bemutatkozhat a Pesti Vigadóban ? mutatott rá.

 

A sepsiszentgyörgyi múzeum anyagából nyílt tárlat szeptember 30-áig látható a Pesti Vigadó ötödik emeleti kiállítóterében.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos