A székesfehérvári Vörösmarty Színház december 16-án mutatta be az évad egyik legjobban várt előadását, David Seidler A király beszéde című darabját Bagó Bertalan rendezésében.

Az Oscar-díjas film alapján készült színmű felemelő történet a saját korlátait átlépő emberről, a pedagógia és a türelem csodájáról és egy életre szóló barátság születéséről. Mindez egy világbirodalom díszletei között, a történelem legviszontagságosabb éveiben.

A történetben VI. György brit uralkodó, aki gyermekkora óta súlyos beszédhibával, dadogással küzd, uralkodásának egyik legnehezebb nyilvános beszédére készül. 1939. szeptember 3-án be kell jelentenie – rádión keresztül –, hogy Nagy-Britannia hadat üzen a Harmadik Birodalomnak.

Erzsébet, a király felesége egy nagy tudású, különös pedagógiai eszközöket alkalmazó logopédust keres fel, hogy segítsen legyőzni azokat a pszichés akadályokat, amelyek a király dadogását kiváltják. E tanulási folyamatot, tanár és tanítvány között kialakuló barátságot követi nyomon ez a szellemes, elegáns, humorban gazdag színmű. A két férfi barátsága egy életre szóló ajándék lesz mindkettőjüknek – és talán egész Angliának.

A székesfehérvári előadásban VI. György, azaz Bertie szerepében Kovács Tamás látható, az ausztrál beszédtanárt, Lionel Logue-ot pedig Gáspár Sándor alakítja finom humorral és hitelességgel.

További szerepekben látható Ladányi Júlia, Kiss Diána Magdolna, Kricsár Kamill, Egyed Attila, Sarádi Zsolt David, Trokán Péter, Kelemen István és Ács Bianka.

Az előadást decemberben a Vörösmarty Színház nagyszínpadán még háromszor láthatja a közönség, 2024-ben pedig folyamatosan műsoron tartja a színház.

További információk az előadással és jegyinformációkkal kapcsolatban a színház weboldalán olvashatók.

Fotók: Mándi Emese