A Magyar Művészeti Akadémia új irodaházát augusztus végén adták át. Az Andrássy út ? Bajza utca sarkán lévő, a kormány segítségével négymilliárd forintból felújított épületegyüttesben a köztestület végre valódi otthonra találhat.

Az infrastrukturális megerősödésre azért is volt szükség, mert a háromszáz akadémikuson és a hatszáznál is több, nem akadémikus köztestületi tag mellett idén szeptembertől évente plusz száz művészeti ösztöndíjast is támogatnak.

d__as20180828002_600x400
Schanzer-villa, a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának bejárata

Az új szisztémájú ösztöndíjrendszerről Vashegyi György elmondta: ?Szeptember elsejétől az összes művészeti területről, a filmtől a színházon, irodalmon, zenén át a színházművészetig és művészetelméletig, együttesen száz, tizennyolc és ötven év közti alkotót támogatunk három éven át, havi bruttó kétszázezer forintos összeggel. Ehhez csatlakozik majd 2019 és 2020 szeptemberében még kétszer száz nyertes pályázó, vagyis összesen háromszáz ösztöndíjasból áll majd fel a teljes rendszer. Az első ?teljes? évben, 2021-ben, vagyis amikor már háromszáz ösztöndíjasunk lesz egyszerre, ez majdnem kilencszázmilliós keretből valósul meg. Ez óriási vállalás, melyhez hasonlóra nem volt még példa a magyar kulturális életben.?

 

Cél, hogy új alkotások szülessenek, amelyek bemutatásában és megismertetésében is segít a köztestület.

A pályázatot a tizennyolc és ötven év közti teljes korosztálynak írták ki, és leginkább a harmincasokat kívánták megerősíteni, a nyertesek átlagéletkora mégis negyven év körül van.

 

?Régi adósságokat kell orvosolnunk. Magyarországon sok remek művésznek eddig nem volt lehetősége, hogy nagyszabású művészeti tervét vagy speciális vízióját megvalósítsa. Önmagában az, hogy valaki jövőre már kicsúszik a pályázati korhatárból, természetesen még nem ok egy ilyen támogatás odaítélésére, viszont két ugyanolyan erős és egyenrangú pályamű közt igenis figyelembe vettük, ki az, akinek még jövőre is van esélye nyerni. A pályázat lényegi eleme, hogy nem osztható sem a pénz, sem az időtartam. Így a három év elteltével könnyebb lesz majd a vállalt feladatok elvégzésének számonkérése is? ? mondta Vashegyi György.

9878370c
Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke
Fotó: Magyar Demokrata

Arról, hogy a művészet területén is erősen jelen lévő politikai megosztottság felszámolásában segíthet-e ezen különböző területekről és élethelyzetekből érkező alkotók az ösztöndíj és az MMA révén is kialakuló laza kapcsolódása, Vashegyi György úgy nyilatkozott: ?Soha nem tartottam szerencsésnek, hogy bármilyen irányban címkézzük egymást, én világéletemben próbáltam magamat függetleníteni ezektől a kérdésektől. Egyben biztos vagyok: minden segít, ami a minőség, a minőségi szemlélet irányába tolja a közbeszédet. A politikai megosztottságot pedig valahol természetes dolognak tartom egy ennyire zaklatott és viharos történelmi múltú országban, ahol ráadásul ennyi tehetséges ember is van. Nem érdemes ugyan a hagyományos magyar önsajnálatot tovább gerjeszteni, de ha megnézzük történelmünket, kevés európai nép mögött van ilyen sok negatív tapasztalat akár csak a közelmúltat, a XX. századot tekintve. Egyébként most világszerte is szellemi konfliktusokban gazdag időszakot élünk, Európában különösen érzékelhető, hogy nagy változások zajlanak: a kulturális identitás megtartásáért, a nyugati civilizációért folyik a harc?.

 

A teljes interjú a Magyar Demokrata 2018. október 31-ei számában olvasható.