A kezdeti elvárásokkor gondolták volna, ilyen nagy siker lesz az Ördögkatlan?

A kiindulópont az volt, hogy 2008 nyarán szokás szerint megszerveztem a Bárka Kikötőt Pulán, a Művészetek Völgye egyik falujában. De júniusban jött a hír, hogy elmarad a Művészetek Völgye, és Kiss Mónival kitaláltuk, hogy sebaj, megcsináljuk a magunk fesztiválját. Ez azt is jelenti, hogy senki semmiféle elvárást nem támasztott. Az egész annyira jól sikerült, hogy utána viszont már igényelték az emberek a folytatást. Tapasztalatlanok voltunk a fesztiválszervezésben, új, számunkra ismeretlen utakra léptünk rá az Ördögkatlannal. Egy romantikus hobbitevékenységből egész éves, kemény munkát igénylő, intézményesített hobbitevékenység lett.

mihaly3

Egymás után születnek itthon a fesztiválok. Az Ördögkatlan egyedisége hogyan fogalmazható meg?

Hadd válaszoljak példákkal. Egy-egy fellépő művész nem csak úgy jön és aztán elmegy, hanem a koncertje-fellépése után ott marad, jelen akar lenni. Ebben a viszonyulásban már benne foglaltatik, hogy érdekli őket a többiek produkciója. A programokat mi választjuk ki, a döntéseink személyes élményeken alapulnak. A személyességhez az is hozzátartozik, hogy nincs olyan, hogy Móni vagy én ne bukkannánk fel legalább egy köszönés erejéig minden programon. Tavaly Lajkó Félix a koncertje után megkérdezte, megismertetnénk-e Kiss Tibivel. Bemutattuk őket egymásnak, azonnal jó viszony alakult ki köztük, a végén együtt zenéltek. Ebben az évben már azt tervezik, hogy együtt lépnek fel. Nem az az üzemmenet folyik nálunk, hogy a „készterméket” megvesszük, majd használat után eldobjuk.

mihaly4

Kiemelne egyet az idei programok közül?

Az idei tervek között meg kell említenem, hogy szeretném, ha megvalósulna a Katlantánc. Pina Bausch, a színháztörténet egyik legjelentősebb alakja már tíz éve halott, de produkciói szellemisége a mai napig él. A Szegfűk című előadásnak egyik alapmotívuma a négy évszak, az örök visszatérés megidézése, amit jelnyelvi módon táncolnak el Louis Armstrong zenéjére. Szeretnénk, ha július 31-én több száz emberrel együtt ez nálunk is összejönne. Ez a közös táncos vonulás pontosan tükrözné a Katlan szellemiségét: a szabadságot, a bátorságot és a derűt.

_D0A8020_Copy
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Tíz éve halt meg Cseh Tamás, aki szintén meghatározta a Katlan életét.

Cseh Tamás nyitotta meg az első Ördögkatlant. A második évben, augusztus hetedikén javában zajlott a fesztivál, és jött a szomorú hír a feleségétől, hogy Tamás elment. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy valamilyen úton-módon ne idéznénk meg Tamást minden évben az Ördögkatlanon. Ez idén sem lesz másképp. A látogatókat várja majd egy zongorával együtt a rendelkezésükre bocsátott Cseh Tamás Szoba, ahol bárki leülhet a hangszer mellé, egy feltétellel: hogy Cseh Tamás dalokat ad elő.

Az empátiát, elfogadást is segítheti a fesztivál?

Szerénynek kell lenni, én nem akarok nagy szavakat használni ? de ha más mondja, elfogadom. Azt gondolom, hogy öt napra kiszakadunk abból az ördögi körből és fullasztó szürkeségből, amiben mindannyian élünk. Akárhogy nézem, én is zárványként létezem a budapesti utcákon. Az Ördögkatlanon az elzárkózás helyett lépten-nyomon nyitottsággal találkozom. Külön kiemelném, nálunk nincs politizálás, nem foglalkozunk azzal, melyik művészt hova sorolnak.

38655850_2215230905172121_2197676010210590720_o

Az irodalmi programok összeállításában mi döntött?

Másodszorra kérünk fel kiadót, hogy képviseltesse magát az Ördögkatlanon, idén a Jelenkor Könyvkiadóra esett a választásunk. Azt, hogy melyik írót, költőt hozzák el, rájuk bízzuk. Ezen kívül jó kapcsolatot ápolunk a Pannon Tükör című folyóirattal is, őket is várjuk, és nem határozzuk meg, hogy a szerkesztő, Nagygéci Kovács József milyen szerzőket választ. Az idei év egyik nagy szenzációja Háy János Kik vagytok ti? című, sajátos magyar irodalomtörténete, esszégyűjteménye. A szerző négy napon keresztül tart majd előadásokat a fesztiválon Petőfiről és Pilinszkyről, Móriczról és Hajnóczyról, mindazokról, akik irodalmunk kétségbevonhatatlan nagyjai. Háy meghívása természetesen szintén személyes döntésből fakadt.

Hogy látja, vissza-visszatér a korábbi közönség?

Tulajdonképpen szinte mindenki visszatér, és mindenki hoz is magával valakit. Az a tapasztalat, hogy évről évre többen vagyunk, és ez jó, mert nem lankad az érdeklődés, megmarad a nyitottság az Ördögkatlan iránt.

50

A legtöbb cég elzárkózik a kultúra anyagi támogatásától. Van ötlete, miért?

Két magyarázattal szolgálhatok erre a kérdésre. Az egyik, hogy nagyon fiatal a nálunk létező kapitalizmus, amelyben az úgymond újgazdagok még ?kezdők?, tőlük egyelőre nem várhatunk sokat. Magyarországnak a történelme alatt soha nem adatott meg az a kiváltság, hogy száz-kétszáz éven keresztül viszonylagos változatlanságban, nyugalomban működhessen. Bízom benne, hogy majd a mostani újgazdagok unokái másképp viszonyulnak a kultúrához, ha addig nem történik megint valami lényegi változás. A másik, hogy sok cég a tao által letudhatta a kultúratámogatást, de a tao megszüntetésével nem feltétlenül született meg bennük a szándék, hogy jó, most másképp kell segítenem a kultúrát. Mindezek dacára az Ördögkatlan minden évben újult erővel és lankadatlan lelkesedéssel vág bele a szervezésbe és a megvalósításba.

Nyitókép: Bérczes László. Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond