Fotópályázatot hirdet a Ludwig Múzeum és a Laterex Építő Zrt. azok számára, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt tíz évben. A pályázat kapcsolódik a múzeum Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításához.

Katharina Roters: Index 2 (2004 – 2012/2024; giclée print, dibond; 100 x 160 cm) A művész jóvoltából
Katharina Roters: Index 2 (2004 – 2012/2024; giclée print, dibond; 100 × 160 cm) A művész jóvoltából

A felhívásban sátortetős kockaházaknak a felújítás előtt és után készült fotóit várják a szervezők. A felhívás szerint a kiírók fontosnak tartják, hogy megmutassák, mennyi lehetőség rejlik egy-egy ilyen épület modernizálásában, milyen sokszínű eredmények születtek az elmúlt években, amelyek akár inspirációként is szolgálhatnak mások számára.

A pályázat célja, hogy a projektbe bevonja azokat, akik ilyen típusú épületekben élnek, és bemutathassa a Kádár-kocka építészeti jelenségét feldolgozó kiállítás látogatóinak a pályázók által megvalósított felújítás eredményét.

A pályázatra azok nyújthatnak be fotókat, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt tíz évben. A fotókat június 15-ig digitális formában lehet benyújtani a múzeum weboldalán, egy pályázó egy épülettel nevezhet. A győztes pályázatok egy digitális eszközön lesznek láthatóak a kiállítás előterében.

A Ludwig Múzeumban május 18-án nyílt kiállítás Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban címmel, amely a közismert háztípus eredetét és átalakulását járja körül. A május 18-tól augusztus 18-ig tartó kiállítás kurátora Készman József.