A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként minifesztiválok színes kavalkádja várja augusztus 18–20. között a Budapesten ünneplőket.

Kilenc fővárosi helyszínen kilenc különleges rendezvény, a Csárdafesztivál, a Panorama Classical, a Hősök útja, a Vigadó Piano, a Road Movie Live, a Varázsliget, a Szabadrét Fesztivál, a Divat & Design Fesztivál, valamint az Aranyvonat-kiállítás teszik maradandó emlékké az államalapítás ünnepét. Klasszikus-, könnyű- és népzenei koncertek, gasztronómiai kalandozások, történelmünket megidéző előadások és kiállítások, gyerek és családi programok lesznek három napon át.

Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a Vörösmarty téren

Hatalmas üstben rotyogó pörkölt, látványkemencében készülő sültek, óriás bográcsban készülő halászlé – többek között ezekkel a gasztronómia élményígérettel tér vissza a Vörösmarty térre a Csárdafesztivál az ünnepi hétvégén. Augusztus 18–20. között a hazai tradicionális gasztronómia ínycsiklandozó étkeit kínáló csárdák mellett színpadi programok: nóta, cigányzene, népzenei és néptáncelőadások hívják háromnapos mulatozásra a látogatókat. A vidám rigmusok és a Kárpát-medence népi kultúráját bemutató előadók között lesz többek között Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, Szalonna és Bandája, a Gajdos zenekar és a Duna Művészegyüttes is.

A gasztronómiai élményt hét csárda közel 150 féle étele garantálja. Az étlapokon csángópecsenye, gemenci szarvaspörkölt erdei gombákkal, hargitai flekken és borókabogyós-áfonyás marhapörkölt is szerepel a gulyás, a csülök és a magyaros kolbász mellett.

Vigadó Piano – Zongorára hangolt ünneplés a Vigadó téren

Agusztus 18–20. között kora délutántól estébe nyúlóan zongoraszó tölti be a Vigadó előtti teret: francia sanzon, Edith Piaf-, Frank Sinatra- és Tony Benett-klasszikusok, bossa-nova, amerikai bárzene, Charlie, Demjén és sok más további magyar popzenei előadó slágerei, filmzenék és latin dallamok csendülnek fel a legkiválóbb bárzongoristák előadásában. A zenei korszakokon átívelő repertoárban elhangzanak Nádas Gábor és Gábor S. Pál legismertebb szerzeményei, valamint Stevie Wonder-, Whitney Houston-, George Benson-, George Michael-, Lionel Richie- és Sting-dalok is.

Varázsliget – Családi kalandozás a mesék birodalmában a Vajdahunyad váránál

Az Egyszervolt Mesezenekar élő zenés koncertjén Süsü, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho Horgász óriásbábjával is találkozhatnak a gyerekek a Szent István-napi ünnepségsorozat ideje alatt a Vajdahunyad váránál. Három napon át csodák helyszíne lesz a Varázsliget, ahol mesekiállítás, cirkuszi játszóház, hazai és nemzetközi fesztiválok artistái gondoskodnak a legkisebbek szórakoztatásáról. Jó mókát ígér a vásári mutatványokat, bűvész- és zsonglőrszámokat előadó Tűzmadarak csoport produkciója is.

Divat & Design Fesztivál – A kreativitás ünnepe a Millenárison

A Divat & Design Fesztiválon a látogatók számos kézműves foglalkozáson, fenntarthatósági programon, kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt magyar tervezők társaságában. A programokon keresztül a gyerekek és a felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a hazai divat- és formatervezőkkel.

Hősök útja – 7 sorsfordító döntés históriája a Budai Várban

Hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből a Hősök útja programsorozatban a Budai Várban, a Tóth Árpád sétányon. Augusztus 19-én és 20-án közel 150 hagyományőrző és színész 10–15 perces jelenetei teszik testközelből átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait. Szent István király taktikus diplomáciai lépései, Szent László hősies önfeláldozása, Hunyadi János törököt megállító gyors helyzetfelismerése, az egri várvédő nők hősiessége, Kossuth követének halálmegvető konspirációja, Muhr Ottmár magyar huszárezredesnek az I. világháború menetét megváltoztató önfeláldozása és a Donnál harcoló 2. Magyar Hadsereg századosának, Duska Lászlónak katonáit mentő, hadbíróságot kockáztató parancsa is életre kel.

Panorama Classical – Gellért-hegyi klasszikus zenei piknik

Lámpafüzérek meghitt fénye alatt, babzsákokból ejtőzve kapcsolódhatunk ki klasszikus dallamokra, ráadásul Budapest egyik legszebb panorámájában gyönyörködve. Ezt a páratlan élőzenei élményt nyújtja látogatóinak augusztus 18–20. között a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében rendezett Panorama Classical. A koncertsorozaton fellép a Szent István Király Zenekar, a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár Zenekara, valamint a Danubia Zenekar és formációi. Műsoron többek között Nino Rota és Ennio Morricone leghíresebb filmzenéi, Art Blakey-kompozíciók és Liszt Ferenc passiója, a Via crucis. A Panorama Classical nem csak színpadi produkciókkal várja az érdeklődőket: az odalátogatók számára arra is lehetőség nyílik, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a hangszerekkel és a hangszerkészítés fortélyaival.

Aranyvonat és Városok sétánya – Királyi kincsek az Alkotmány utcában

A Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával idén is megtekinthető nemzeti kincsünk, az Aranyvonat. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban, azonban a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi megsemmisült. 2015-ben a Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a rekonstrukció, melynek eredményeként 2020. augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet ezen a hétvégén testközelből is megtekintünk. Az Aranyvonat mellett a Városok sétányán 346 magyar város zászlajának sorfala között haladhat el a látogató.

Szabadrét Fesztivál – Elektronikus zenei piknik az Erzsébet téren

Elektronikus és élő zene, jókedv, napsütés, természetközeli környezetben piknikhangulat kora délutántól estig három napon át az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztiválon.

Road Movie Live – Hazai kedvencek az ország különböző tájairól a Műegyetem rakparton

A Műegyetem rakparton augusztus 19–20. között népszerű magyar zenekarok lépnek fel, akik a Road Movie Live programsorozat keretében, a VOLT FILM felkérésére írt dalaikat adják elő, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, vagy akár csak egy utca, egy épület ihletett. Az elmúlt négy évben születtek slágerek a Balatonról, Sopronról, Debrecenről, a Mátráról, Pécsről vagy éppen Szentendréről, minden dalhoz pedig klippek és riportfilmek készültek, amelyek a művészek személyes kötődését mutatják be az általuk választott helyekhez. A Road Movie Live immáron harmadik alkalommal ezekből is nyújt válogatást. A fellépők között olyan hazai sztárok neveit is megtalálhatjuk, mint Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Lord és a Tankcsapda, a koncertek között pedig a riportfilmek legjobb pillanatait láthatjuk.

Az augusztus 20-i ünnepnap programja zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt légi parádé követi, majd az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet, míg este a tűzijáték zárja a programot. A már hagyománynak számító, több évtizedes múltra visszatekintő esti program során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget, ezeket 230 indítási pontról lövik a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti Duna-szakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon.

További információ itt olvasható.