A Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Az Inkubátor-programra jelentkezhetnek diplomás, de egész estés filmet még be nem mutatott rendezők és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi fesztiválokon szerepeltek, valamint olyan alkotók is pályázhatnak, akik országos televízióban bemutatott rövidfilm rendezői voltak.

Jelentkezni szeptember 30-ig lehet filmötlettel (treatment) és rövid szinopszissal a filmintézet honlapján közzétett pályázati kiírás szerint.

A 2021 Inkubátor Pitch Fórum nyertesei. Fotó: Valuska Gábor

A beérkezett pályázatok közül a szakmai előzsűri november elején 10 filmtervet választ ki, amelyeknek forgatókönyv-fejlesztését a filmintézet pályázati úton 2 millió forinttal támogatja. Az előzsűri a kiválasztás során ajánlást tesz arra, hogy az alkotások megvalósítására moziban vagy tévében, streamingen bemutatandó filmként kerüljön sor. A döntőbe került terveket a filmintézet fejlesztőcsapata szakmai támogatással is segíti.

Novembertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ ki. A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor-program.

Forrás: NFI

A nyitóképen a Külön falka premierje Karlovy Varyban. Fotó: KVIFF 2021