Szeptemberre halasztották annak a drezdai kiállításnak a megnyitását, amelynek az egyik legjelentősebb holland barokk festő, Jan Vermeer van Delft (1632–1675) egy közelmúltban restaurált műve lesz a középpontjában.

A Gemäldegalerie Alte Meister tárlata – az eddigi legnagyobb németországi Vermeer-kiállítás – a korábbi tervek szerint március 19-én, majd egy halasztást követően június 3-án nyílt volna meg. A Drezdai Állami Művészeti Gyűjtemények (SKD) hétfői bejelentése szerint a koronavírus-járvány miatt végül szeptember 10-én lesz a megnyitó és január 2-án a zárás.

A németalföldi mester Nyitott ablaknál levelet olvasó lány (1657) című festménye, a kiállítás középpontjában álló mű 1742 óta szerepel a drezdai városi múzeum gyűjteményében, de csak 1979-ben fedezték fel, hogy a képen egy rejtőzködő alak is megbújik: a festmény hátterében, a falon egy Cupidót ábrázoló kép is van. A festékréteg alatt megbújó alakot egy 2017-ben kezdett és négy évig tartó restaurálás tárta fel.

A Gemäldegalerie főrestaurátora, Uta Neidhart korábban szakmai pályafutása csúcsaként számolt be arról, hogy a restauráláskor sikerült láthatóvá tenni a mindeddig rejtett alakot. Kiderült, hogy a Cupidót jóval a művész halála után lefestették.

Vermeer néhány később, az 1670-es években született képén is megjelent ez a Cupidó, köztük a londoni National Gallery-ben őrzött, Virginál mellett álló hölgy című (1673) festményén. A szakértők szerint a cupidós kép valószínűleg Vermeeré lehetett, ezért festette rá több alkotására.

A drezdai kiállításon a közönség megnézheti majd Vermeer Levelet olvasó nő kékben (1663) című festményét, amely az amszterdami Rijksmuseum tulajdona, továbbá a Londonból érkező, Virginál mellett álló hölgyet is. A mester tíz képe mellett más németalföldi festők több mint negyven alkotása is szerepel majd a tárlaton, ahol a járványveszély miatt korlátozzák a látogatók számát. Vermeer életműve számszerűen kicsinek számít, mindössze 35 alkotása ismert.

Nyitókép: Vermeer Virginál mellett álló hölgy című alkotásának részlete. Forrás: Wikipédia