A 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválon a közönség szavazati alapján az Újvidékről érkező szerb Vila Néptáncegyüttes vehette át a Aranypapucs díjat.

Szegeden a kétévente megrendezett nemzetközi néptáncfesztiválon a nyolcvanas évekig adták át a legjobb külföldi együttesnek a bronzból öntött Arany papucs díjat.

Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, aki 12 évesen szerepelt először a szegedi néptáncfesztiválon, 2018-ban javasolta a szervezőknek, hogy élesszék újra ezt a hagyományt, de ne öntött papucsot kapjon a díjazott együttes, hanem készíttessék el az aranyszínű szegedi papucsot. Azóta az alapítvány minden fesztiválon felajánlja a díjat a szervezőknek, akik a leghitelesebb zsűrit bízzák meg annak odaítélésével – a fesztiválon ugyanis a közönség szavazhat az általa legjobbnak gondolt külföldi együttesre.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év kimaradt, azóta idén rendezték meg ismét a nemzetközi fesztivált egy törökországi, egy szlovákiai és egy szerbiai együttes részvételével. A negyedik meghívott, egy albán együttes a fesztivál előtt egy héttel volt kénytelen visszamondani a részvételt. A Szegedi Nemzeti Színházban szombat este rendezett gálán a három külföldi együttes mellett a hazai, szegedi és környékbeli együttesek, a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyüttes és a Délikert Néptáncegyüttes is felléptek. A díjat a gálaest végén Szögi Csaba és a díj késztője, Sallay Tibor mester adták át a szerb együttes koreográfusának, vezetőjének, Milorad Lonicnak és az együttesnek.

Aranypapucs díj. Fotó: Sallay Szegedi Papucs