fbpx

Szerelem az Irodalom Éjszakáján

5_WEB_Elem_Radnoti

Az esemény az EUNIC Hungary (az Európai Uniós Kulturális Intézetek Hálózata, melynek tagjai a budapesti kulturális intézetek és nagykövetségek) kezdeményezésére jött létre. Az ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban hozzánk is elért Budapest Főváros támogatásának köszönhetően. A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez. A fővárosi fenntartású Radnóti Színház és az EUNIC együttműködésében válik közösségi élménnyé az irodalom.

 

Az idei éjszaka szerencseszáma a 21: március 21-én, a tavasz első napján a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közel álló színész, mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek. Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások 19 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig 22:30-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen nyolc alkalommal. Izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő. Az esemény egy koncerttel zárul: a Molnár Enikő Jazz Band, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek Jam Sessiont az Anker?t-ben 23 órától. Az elmaradhatatlan sorsolás szintén a koncert helyszínén történik. Három hatalmas könyvcsomagot állítottak össze az intézetek, melyeket azok nyerhetnek meg, akik legalább négy helyen járnak az este folyamán és összegyűjtenek négy pecsétet a felolvasások helyszíneiről.

 

A belépés az Irodalom Éjszakájára és a koncertre is ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek befogadóképességéről a műsorfüzetből tájékozódhatnak.

 

Időpont: március 21., szerda, 19:00?23:00


 

21 helyszín Budapest szívében, a VI. kerületben: Art & Deco Lakberendezés, Radnóti Színház Keres Emil Próbaterme, Mai Manó Ház, Prezi 1 és 2, Artpool, Anker?t, Kaptár, Culinary |CIE|, Térképkirály, Resident Art Budapest, Blup!, Terézvárosi Plébániatemplom Hittanterem, Escape Zone, Gyöngysziget, 360 Bár, Lengyel Intézet, Izraeli Kulturális Intézet, Bolka Bonbon, Farm Gasztrobar, AGA?S Szőnyegszalon.

 

21 (23) színész: Adorjáni Bálint és Józsa Bettina, Alföldi Róbert, Bálint András, Balsai Móni, Gazsó György, Gyabronka József, Kelemen József, László Zsolt, Lovas Rozi és Vilmányi Benett, Martin Márta, Martinovics Dorina, Pál András, Petrik Andrea, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza, Szávai Viktória, Szikszai Rémusz, Tóth Ildikó, Wéber Kata.

A részletes program és további információ az Irodalom Éjszakája oldalán érhető el: https://www.irodalomejszakaja.hu/.

Fotó: radnotiszinhaz.hu

A rovat további cikkei