Szabó Borbála Rebeka című darabját Kurta Niké és Egger Géza szereplésével, Balogh Attila rendezésében mutatja be március 2-án a B32 Galéria és Kultúrtér.


rebeka_plakat_2019.f_600x442.png
A darab plakátja
Dr. Tamás Attila fiatal sztárpszichológus izgalmas, szakmailag is színvonalas előadásaiért az egész ország rajong. Magánélete is rendben: felesége épp most várja az első gyereküket. Egyetlen gyenge pontja van csak, az egyik páciense: Márta.

Ez a borderline szindrómával küzdő szürke, fárasztó, jelentéktelen nő Attila szakmai kudarca. Semmilyen eredményt nem tudott nála elérni a hosszú terápia során, de elküldeni sem sikerül, mert Márta mindig visszatér, mint a bumeráng. Folyton panaszkodik, sajnáltatja magát, éjszakánként telefonon hívogatja Attilát és öngyilkossággal fenyegetőzik. Kezelhetetlennek tűnik a helyzet.


kurta_nike_768x538_600x420.png
Kurta Niké
Forrás: szinhaz.org

Egy alkalommal, amikor Attila hipnózist alkalmaz Mártánál, váratlan dolog történik. Valaki más ébred fel: a páciens eddig rejtőzködő másik személyisége: Rebeka. Attilát lenyűgözi a csodálatos illúzió. Megtévesztésig hasonlít egy valódi emberre: tud szeretni és lehet őt szeretni. Vonzó, kedves, merész, játékos, kegyetlen. Egyszer elveszett kislányhoz hasonlít, máskor démonian csábító nőhöz - de mindenben ellentéte Mártának. Az orvosi etika azt diktálná, hogy a páciens gyógyulása érdekében Attila semmisítse meg Rebekát, de erre egyre kevésbé képes, mert soha életében nem vonzotta ennyire senki, mint ez a lány - aki tulajdonképpen nem is létezik.

A férfi szenvedélyes viszonyba keveredik egy beteg elme által kreált személyiségrésszel. Valóság és képzelet kezd végzetesen összekeveredni. Márta tudomást szerez róla, mi zajlik "a tudta nélkül", és féltékenyen tombol, követeli Rebeka azonnali elpusztítását, fenyegetőzik, és amikor nem teljesül a kérése, akkor bosszúból kész romba dönteni a pszichológusa valódi életét: elárulja a feleségének, hogy szeretője van. Úgy tűnik, Attila addigi élete összeomlik. Egy másik pedig most kezdődik.

A darab bemutatója Balogh Attila rendezésében, Kurta Niké és Egger Géza főszereplésével március 2-án lesz a B32 Galéria és Kultúrtérben.