fbpx

Szilágyi Áron kardvívó a sportfilmek vébéjét is megnyerheti

Muhi András Pires Egy mindenkiért című rendezését a hétvégén Milánóban zajló 40. FICTS Nemzetközi Sportfilm-fesztiválon a tavalyi év legjobb alkotásai között díjazzák az Olympic Spirit kategóriában. Az alkotás jó eséllyel indul a vasárnapi gála fődíjáért is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgóképes alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény 20 különböző sportfilmfesztivál nyertes alkotásait, mintegy 100 filmet mutat be a napokban, és vasárnap este öt kontinens legjobb alkotásait díjazza a szakmai zsűri a Palazzo Lombardiában.

Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén.

A felkészülését bemutató Egy mindenkiért című dokumentumfilmről itt írtunk.

„Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívótársadalomnak, a stábnak és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban” – nyilatkozta a rendező korábban a filmről, amely elnyerte a Magyar Mozgókép Díjat és nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját is. Az alkotást a 2021-es AIPS Sport Media Awardson, azaz a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség seregszemléjén az év legjobbjai között díjazták Dohában.

A film exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó Szilágyi Áront, aki a budapesti világbajnokság fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus-járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára, ahol végül történelmet ír. A rendező Muhi András Pires öt év alatt több mint 100 forgatási napon át közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

„Különleges film született. Lebilincselő történet, valódi érzelmek, látványos akciók, miközben rengeteget meg lehet tudni belőle a sportágról és persze rólam is. A filmnek hollywoodi dramaturgiát írt a sors, végletekig kiélezett pillanatok formálják a cselekményt” – árulta el a film főszereplője, Szilágyi Áron. „Sosem az volt a cél, hogy én, mint »hős« szimpatikusabb legyek, hanem hogy a film legyen minél izgalmasabb, sodróbb és igazabb.”

Nyitókép forrása: ELF Pictures

A rovat további cikkei