A határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó miniszterelnöki megbízott a beszédében arról szólt, hogy milyen fejlődés volt tapasztalható a magyar irodalom elmúlt évtizedeiben.

Az irodalmárok, irodalomtörténészek, nyelvészek, írók, költők részvételével harmadik alkalommal szervezett találkozón Szili Katalin kiemelte, hogy sokat küzdünk a mai világban az identitás megőrzéséért. Az alaptörvényben is megfogalmaztuk, hogy fontos számunkra a határon túliak sorsa, hogy felelősséget viselünk egymásért. Ennek része, hogy elősegítjük a határon túli magyar irodalom megjelenését, azoknak a tanulmányoknak a közzétételét, amelyek határon túli magyar irodalom elemzésével foglalkoznak – fejtette ki Szili Katalin.

Reményét fejezte ki, hogy a mára már hagyománynak számító találkozónak folytatása is lesz, hogy a globalizálódó világunkban meg tudjuk őrizni a identitásunkat. „Az elmúlt tíz esztendő nemzetpolitikája méltán lehet arra büszke, hogy nemcsak a virtuális valóságban, a szimbolikus térben építette ezt a közösséget, amit úgy hívunk, hogy nemzet”, hanem a valóságban is a hétköznapi támogatásokkal, oktatással, a kultúra támogatásával, hiszen „ez a saját identitásunknak a fundamentuma” – jegyezte meg Szili Katalin.

Nyitókép: Szili Katalin (2021). Fotó: MTI/Mónus Márton