Több mint hatvan év után tűzi ismét műsorra az Operaház Daniel Auber 19. századi vígoperáját, a Fra Diavolót. A magyar nyelvű előadást a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze, a 92 éves Szinetár Miklós rendezésében adják elő az Eiffel Műhelyházban.

„Bűbájos, fülbemászó muzsika, remek jelenetek, nagyszerű szereplehetőségek, egy szóval: színház.” Így jellemzi röviden Szinetár Miklós a Fra Diavolo című vígoperát.

Fra Diavolo, vagyis „az ördög testvére” eredetileg egy bizonyos Michele Pezza gúnyneve volt, aki a napóleoni háborúk idején számos nápolyi felkelőcsapatot vezetett több-kevesebb sikerrel a hódítókkal szemben, majd a franciák elfogták és mint útonállót kivégezték. A kalandos életű gerillavezérről számos legenda született, ezek közül a legnépszerűbb adaptáció Daniel Auber operája lett, amelyet 1830-ban mutatott be a párizsi Opéra-Comique. A vígopera Auber pályafutásának legnépszerűbb darabja lett: számos nyelvre lefordították, és több mint 900 előadással csaknem 80 évig repertoáron maradt a francia fővárosban.

A Fra Diavolo már a Pesti Magyar Színház második évadában, 1838-ban megjelent a hazai repertoáron, majdnem 40 alkalommal szerepelt a  későbbi Nemzeti Színház műsorában. A Magyar Királyi Operaházban először 1909-ben adták elő.

Az igazi sikert azonban a 22 éves, pályakezdő operarendező, Szinetár Miklós színrevitele hozta meg a darab számára, ami a Gördülő Opera keretében előbb 1954-ben járta az országot, majd 1959-től újabb rendezésben az Erkel Színházban volt látható 1962-ig.

A Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas rendező a színrevitel mellett átdolgozta Szentgyörgyi Pál magyar fordítását is. A színpadra állításban Harangi Mária volt segítségére. A díszletek Zöldy Z Gergely, a jelmezek Szelei Mónika, a videóvetítések Czeglédi Zsombor munkái.

Az előadás főbb szerepeit Boncsér Gergely és Beeri Benjámin (Fra Diavolo), Hábetler András (Kookburn), Kiss Diána Ivett és Somogyi Lili Mária (Pamela), Szeleczki Artúr (Lorenzo), Szvétek László (Matteo), valamint Fenyvesi Gabriella Rea (Zerlina) alakítják, a további szerepekben Kőrösi András, Szerekován János, Tóth-Fejel Dániel József e. h. és Havasi-Horváth László e. h. láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Zeneakadémia ének szakos növendékeiből álló kórust Szennai Kálmán vezényli.

A Fra Diavolo a május 11-i premiert követően az évadban még két alkalommal, május 18-án és 23-án látható.