Ezúttal Csehországból a zlíni, Lengyelországból a radomi színház, Szlovákiából a Kassai Állami Színház, Ukrajnából pedig különleges vendégként a Lembergből (Lviv) érkező Vasárnap Színház mutatkozik be egy-egy darabbal, míg a házigazdáknak két előadását láthatja a közönség ? közölte Kis Domokos Márk.

DSC_8309


Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a közös értékek hangsúlyozása azonos a V4-es szellemmel, ezért támogatta szívesen a külügyi tárca a fesztivált. Vác remek otthont teremtett a már 4. alkalommal megrendezett eseménynek, a közös játéknak, és sikerült meghódítani a közönséget ? mondta.

Harrach Péter, a város országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a fesztivál a külpolitika és a kultúra találkozása is egyben; ?annál is inkább aktuális, mert a V4-ek jelentenek reményt Európa számára?. Vagyis ?Közép-Európa képes az eltévedt európai gondolkodásmódot jó útra terelni?. Az eseménysorozat egy közös kultúra megjelenítését is szolgálja, ily módon társadalomformáló hatása is van ? mondta a KDNP-s politikus.

DSC_8352


Fördős Attila, a település polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a gazdaságfejlesztésen túl két fő irányba, a külkapcsolatok és a kultúra irányába nyitott a város. Azóta két szlovák, egy cseh és egy lengyel településsel gyarapodott a testvérvárosaik száma, és igazolta létjogosultságát a város színháza is. Hozzátette, hogy idén először a testvérvárosok vezetését is meghívták a fesztiválra.

A rendezvénysorozat kísérőprogramjai között filmvetítéseket is tartanak, illetve közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról ? hangzott el.

Forrás: MTI

Fotó: Váci Dunakanyar Színház oldala