_D0A8179_Copy
A díjazottak

A Szabad Tér Színház idén is a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg szeptember 3-án a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A 2018. évi programot az elmúlt évad legjobb zenés és/vagy szórakoztató előadásaiból válogatták össze a szervezők.

_D0A8183_Copy
A zsűri

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Szinetár Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Bagossy László rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, az esemény háziasszonya. A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, az Illatszertár, a Cabaret (kaposvári Csiky Gergely Színház, rendező: Bozsik Yvette), A képzelt beteg, a Volpone és a Furcsa pár című előadásokat.

_D0A7943_Copy
Bán Teodóra és Adorjáni Bálint

A nézők korábban, a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese összesen 757 voksot kapott.

 

A szakmai zsűri a szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadás mellett a legjobb társulatot is.

 

 

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

 

A legjobb előadás: László Miklós: Illatszertár ? Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Mohácsi János

 

A legjobb társulat: Ben Jonson: Volpone ? Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

_D0A7959_Copy
Bán Teodóra és Märcz Fruzsina

_D0A7988_Copy
Bán Teodóra és Szina Kinga


A legjobb női főszereplő: Szina Kinga / Agatha Christie: A vád tanúja ? Győri Nemzeti Színház, rendező: Simon Kornél

 

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Ben Jonson: Volpone ? Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert


A legjobb női mellékszereplő: Märcz Fruzsina / Moli?re ? Mohácsi testvérek: A képzelt beteg ? Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

 

A legjobb férfi mellékszereplő: Adorjáni Bálint / Moli?re ? Mohácsi testvérek: A képzelt beteg ? Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

 

Különdíj: Csankó Zoltán részére A vád tanúja és a Volpone című előadásokban nyújtott emlékezetes alakításáért.

 

Közönségdíj: Neil Simon: Furcsa pár ? Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

 

_D0A7971_Copy
Bán Teodóra és Bányai Kelemen Barna

A díjazottak elismerésük átvételekor mindenkinek köszönetet mondtak: a társulatuknak, a rendezőknek, hogy beválogatták őket az adott darabba, a színésztársaknak, az igazgatóknak, hogy gondoltak rájuk, amikor az adott színházhoz hívták őket.

 

Mindezek mellett Bányai Kelemen Barna kiemelte, hogy a Volpone című darab ?méltó befejezése szombathelyi pályafutásomnak?, hiszen a budapesti Katona József Színházhoz szerződött, szeptembertől ott láthatjuk a színművészt.

 

_D0A8027_Copy
Jordán Tamás

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója elmondta: maga sem hitte volna, mikor létrehozta a társulatot, hogy ideáig eljutnak, és rendszeres vendégei lesznek a budapesti színházi fesztiváloknak, azt meg pláne nem, hogy megkapják a legjobb társulatnak járó díjat. Szinetár Miklós az elismerés átadásakor kiemelte: a díjjal az egységes színházat, az egységes társulatot értékelték, amely hitet tesz a társulati lét mellett.

 

Csankó Zoltán köszöntőjében elmesélte, hogy A vád tanúja nem az első Agatha Christie műve nyomán készült előadás, amelyben játszik, majd mosolyogva megjegyezte: ezért az írónőnek is szeretné megköszönni az elismerést, hiszen mára igen szoros kapcsolat alakult ki közöttük.
_D0A8103_Copy
Csankó Zoltán és Bán Teodóra
Kultúra.hu
Fotók: Csákvári Zsigmond