fbpx

Balettsiker Berlinben

TANZOLYMP_Ruip_Katica_R

Ruip Katica A rosszul őrzött lányból Lisa szólójával és a Párizs lángjai női variációjával vett részt a megmérettetésen. Ezek közül az utóbbi, frissen betanult és a felnőttekével megegyező variáció hozta meg az elismerést a fiatal tehetség és felkészítő balettmestere, Radina Dace számára. Az 1. hely és a zárógálán való szereplés mellett Katica egyhetes ösztöndíjat nyert Svájcba, a Zürichi Táncakadémia egyik mesterkurzusára is.

A február 14. és 18. között 16. alkalommal megrendezett berlini TANZOLYMP Nemzetközi Táncfesztivál célja, hogy mesterkurzusokkal, szemináriumokkal és versenyekkel segítse a fiatal táncosokat és a műfajok népszerűsítését, valamint a fiatal tehetségek nemzetközi pályájának indulását. Az évente a világ minden pontjáról csaknem ezer, 10 és 25 év közti fiatalt megmozgató eseményen hat tánckategóriában mérettetik meg magukat a táncos növendékek a klasszikus és a modern műfajokban.

A gála műsorát is a legjobb produkciókból összeállító zsűriben 24 rangos szakember foglalt helyet, akik között mások mellett a Bolsoj Színház, a Párizsi Opera, a Berlini Állami Balett és az Ukrán Nemzeti Opera vezető táncosai, művészeti vezetői és balettmesterei is képviseltették magukat.

A 12 éves Katicának, aki tehetsége révén két év alatt jutott a Magyar Nemzeti Balettintézet 3. évfolyamába, nem ez az első sikeres megmérettetése. Tavaly áprilisban a bécsi VIBE balettversenyen Kökény Hámori Szilárddal közösen nyert balett kategóriában aranyéremet, júniusban pedig a Rigai Nemzetközi Balettversenyen jutott szintén a döntőig. A budapesti közönség legutóbb A diótörőben láthatta Marika szerepében, legközelebb pedig a Billy Elliotban találkozhat vele újra.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotók: Radina Dace

A rovat további cikkei