Urbán András főszervező elmondta: a Barbaricum alcím arra vonatkozik, hogy a mai napig az Európa szélén élőket, így a Balkánon lakókat is barbároknak tekintik a nyugat-európaiak, de az itt élők is barbároknak tekintenek a nem Európában élőkre, vagy akár barbár szemmel tekintenek a világra. Emellett a fesztiválra meghívott előadások is olyan témákkal foglalkoznak, amelyek a ?normálishoz? képest barbárságnak minősülnek.

HASSZAN_AGA_FELESEGE_photo_Sran_Doroki
Hasszán Aga felesége
Fotó: Srđan Doroški

A tizedik Desiré Central Station fesztivál november 23-án kezdődik a Hasszán Aga felesége című előadással. Az Újvidéki Színház produkcióját Urbán András, a Desiré Fesztivál főszervezője rendezte Ljubomir Simović drámája nyomán. A punkzenével teletűzdelt előadás a női sorsról, a női szerepekről, a nők elleni erőszakról, az áldozathozatalról és az anyaságról szól.

Még aznap tekintheti meg a közönség a ljubljanai EnKnapGroup Dark Union című előadását Nagy József rendezésében. Az előadás egyik érdekessége, hogy Nagy József korábbi rendezéseivel ellentétben a Dark Unionban nem jelenik meg a rendező a színpadon. A Dark Union című előadás egy pár kérészéletű boldogságát és a közéjük álló balsors beteljesedését mutatja be.

DARK_UNION_photo_Andrej_Lamut
Dark Union
Fotó: Andrej Lamut

A kortárs színházi fesztivál második napján, november 24-én a brioni Ulysses Színház Bakkhánsnők című előadását, majd a brezovicai Tisztavizű Patakok Családja elnevezésű formáció Intimitás című produkcióját láthatja a közönség.

A fesztivál keretében november 25-én, vasárnap három előadást is műsorra tűznek. A Szabadkára látogatók megnézhetik a zágrábi MONTA?$TROJ KRLE?A, avagy mit jelentenek számunkra a zászlók és mit jelentünk mi a zászlóknak, hogy annyira sírunk utánuk című előadását, amelyet Zlatko Paković rendezett. Ezt követi a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház előadása. Lars von Trier Idióták című művét Nina Rajić Kranjac állította színpadra. Lars von Trier filmje és az annak alapján készült előadás is az idiotizmus gyökereit, formáit és alábecsült értékeit kutatja. A nap lezárásaként pedig szintén egy szlovén előadást mutatnak be, Uroš Kaurin és Vito Weis HERO 2.0 ? The Show of All Shows című produkcióját, amely a színészek elhivatottságába enged betekintést a kívülálló számára.

HERO_2.0__The_Show_of_All_Shows_photo_Nada_gank
HERO 2.0 ? The Show of All Shows
Fotó: Nada Žgank

A zágrábi Kerempuh Szatirikus Színház előadásában, Oliver Frljić rendezésében november 26-án lesz látható Luigi Pirandello legismertebb műve, a Hat szereplő szerzőt keres. Ugyanezen az estén láthatja a szabadkai közönség a ljubljanai Via Negativa tásulat 365 Falls, vagyis 365 zuhanás című előadását. Ez utóbbi egy szavak nélküli mozgásszínházi produkció, amelyben minden leomlik: emberek, tárgyak, ideák, eszmék és maga a színház is.

A boszniai Nemzeti Színház Féljétek Allahot: Ćamil Sijarić életének és halálának értelme című előadását november 27-én láthatják a fesztiválra érkezők. Ugyanaznap lesz látható a fesztiválon az első magyarországi előadás is. A szegedi Metanoia Artopédia a JÉG-DOKTRÍNÁK ? variációk a náci retorikára című előadást viszi Szabadkára.

JEG-DOKTRINAK__variaciok_a_naci_retorikara_photo_Torok_Erika
JÉG-DOKTRÍNÁK ? variációk a náci retorikára
Fotó: Török Erika

A következő napon, november 28-án, szerdán egy francia és egy orosz előadás lesz látható. A Compagnie Cécile Loyer A hiány pillanatait, míg a szentpétervári Akhe Mérnöki Színház a Diktatúra című előadást mutatja be a fesztivál nézőinek.

A Tünet Együttes előadását a nézők november 29-én, csütörtökön láthatják, amely egy nehezen feldolgozható témával foglalkozik, a Sóvirág ? avagy a létezés eufóriája című produkció egy 90 éves auschwitzi túlélő és egy fiatal táncosnő duettje, a kettejük világának különbségeire és hasonlóságaira igyekszik ráirányítani a figyelmet. Ezt követően a Bitolai Nemzeti Színház Noé (Új) Macedóniája című abszurd előadása lesz látható Kokan Mladenović rendezésében. A Monty Python társulat stílusához hasonló humorral teleszőtt előadás a volt macedón kormány megalomániáját figurázza ki, vagyis azt a törekvést, hogy a politikai célok elérése érdekében milyen lépéseket tesznek meg egyesek, például az ókori macedónokkal rokonítják a ma élő macedón népet.

Sovirag_photo_Meszaros_Csaba
Sóvirág ? avagy a létezés eufóriája
Fotó: Mészáros Csaba

A Bitolai Nemzeti Színház november 30-án egy másik produkciót mutat be, a Doktor Faust című előadást Christopher Marlowe Doktor Faustus tragikus históriája című műve alapján Urbán András rendezte. A napot Szabó Veronika Queendom című előadása zárja. A fesztivál zárónapján, december 1-jén a Tünet Együttes Burok ? a táguló idő összehúzódásai című előadása után a szlovén Laibach együttes koncertjén vehetnek részt a nézők.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Koszovóból, Franciaországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Bosznia-Hercegovinából és Oroszországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok. Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők.

Forrás: MTI

Fotók: Desiré Central Station Festival Facebook-oldala