recirquel_my_land_fotokredit_meszaros_csaba__600x372.png
Fotó: Mészáros Csaba

Vági Bence művészeti vezető nagyszabású produkciója, a My Land, a tavalyi Edinburgh-i Fringe Fesztiválon debütált, hamarosan pedig Franciaországban is bemutatkozik. Az 1966 óta megrendezett, alternatív előadó-művészeti fesztivál, a Festival OFF d?Avignon Franciaország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, melynek kezdetével Avignon városa három hétre lüktető előadó-művészeti színtérré változik. Több mint száz helyszínen mutathatják meg magukat a világ 40 országából érkező színészek, táncosok és művészek, és ugyanúgy helyet kap a színház, a tánc, bábszínház, a cirkusz, a stand-up, mint a felolvasás, a koncert vagy az utcai performanszok.


recirquel_my_land_fotokredit_palyi_zsofia_i_600x399.png
Fotó: Pályi Zsófia

A My Landet tavaly, a Fringe-en a kritikusok az egész nemzetközi Edinburgh-i fesztivál legjobb produkciójának választották, többen egy új előadóművészeti műfaj, a ?cirque danse? születéséről beszéltek. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. Az előadás a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit. A My Land különlegessége, hogy ez a Recirquel első munkája, amelyben kizárólag külföldi művészek szerepelnek: Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket ? hagyományokat, szabadságot és szerelmet ? kutatva hozták létre a produkciót. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel.

A My Land július 5. és 28. között összesen 21 alkalommal szerepel a Festival OFF d?Avignon programjában. A francia turnét követően a produkció visszatér az Edinburgh Fringe fesztiválra, majd a hollandiai Cultura Nován is bemutatják. A magyar közönség legközelebb szeptemberben 13-án láthatja a Müpa színpadán.