a_vezer_600x387.png
A vezér ? a Mentőcsónak Egység és a FÜGE Produkció előadásaFotó: Gulyás Dóra

A vezér című zenés produkcióval indul a májusi színházi kínálat, ezt a Mentőcsónak Egység és a FÜGE Produkció hozza Szegedre május 7-én 19:30-kor. Az előadást Pass Andrea állította színpadra remek fiatal színészekkel: a hatalom és az ifjúság viszonyára fókuszáló, egy szélsőségesen patriarchális világot bemutató történet alakjait Vizi Dávid, Jászberényi Gábor, Vilmányi Benett, Réti Adrienn és Formán Bálint elevenítik meg.

 

A Duna Táncműhely és a MASZK Egyesület Képíró című előadását május 9-én 19:30-tól láthatják a nézők, melyet Zoltánfy István fiatalon elhunyt festőművész képei ihlettek. Az előadást Juhász Zsolt koreográfus-rendező vitte színre, jeles táncművészek közreműködésével..

 


varoterem_projekt_600x400.png
A kolozsvári Váróterem Projekt Liget című előadásaFotó: Bethlendi Tamás

A kolozsvári Váróterem Projekt május 11-én érkezik a Zsinagógába Botos Bálint író-rendező Liget című darabjával.

 

Május 13-án a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is visszatér Szegedre: Andrej Boka írta és rendezte a 18 éven felülieknek szóló Csend című előadást mutatják be 18 és 20 órakor.

 

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két előadással iép fel. Május 16-án, csütörtökön 18:30-tól a Boccaccio- és Hašek-szövegek alapján színpadra állított Csonka Decameron, avagy a ?törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol? című darabot láthatja a közönség a tizedik évfolyamosoktól, rendezője Szurmik Zoltán és Sikó Koppány Olivér. Ezután a ?Ki itt belépsz?? című produkciót adják elő a tizenegyedikesek, Csapiné Matos Ibolya rendezésében. Mindkét darab a fiatalok szűrőjén keresztül mutatja be az őket érintő problémákat, az őket foglalkoztató gondolatokat.

 


golyakalifa_600x376.png
Papp Endre ? GólyakalifaFotó: Gulyás Dóra

Középiskolások ingyenesen nézhetik meg a Füge Produkció, a TITÁNium és a Miskolci Nemzeti Színház Gólyakalifa című ?kettéhasadt monodrámáját?, május 20-án, hétfőn 15:00 órától. A monodrámát előadó Papp Endre, a Miskolci Nemzeti Színház művésze pedig az első THEALTER U21 plusz kisfesztivál nyitóelőadásának szereplője és rendezője volt ? még debreceni középiskolásként. Tavaly a Gólyakalifa ötletgazdájaként és főszereplőjeként elnyerte az Év Titánja címet.

 


saga_600x450.png
Jelenet a Saga című kortárs táncelőadásbólFotó forrása: maszk.hu

Május 24-én, pénteken két produkciót is láthatnak a Zsinagóga nézői. 17 órakor a szegedi Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Saga című kortárs tánc vizsgaelőadását, Rózsa Miklós és Vörös Balázs koreográfiáját nézhetik meg.

 


teher_alatt_no_600x399.png
Teher alatt nő... ? Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes ViktóriaFotó: Révész Róbert

Ugyancsak május 24-én 20 órától Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória adják elő a Teher alatt nő ? avagy: itt nem lehet megmaradni című produkciót, amelyben három karizmatikus színésznő, Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin szerepét öltik magukra.

 

Szintén Fedák Sári alakját idézi meg Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze, a május 27-én 19:30 órától látható önálló estjében.