gyilkos-
Fotó: szeged.szinhaz.hu

Barnák László főigazgató elmondta: a felnőtté válás folyamatának része a válaszkeresés olyan meghatározó kérdésekre, hogy mit jelent a hit, akár önmagunkban, akár vallásos értelemben, vagy miként értelmezhető a bűn fogalma, van-e mentség rá, van-e feloldozás alóla. Ehhez társul a szerelem kusza érzelmi vihara, és a nagy kérdés, hogy sorsunk végzetszerű folyamat-e vagy döntéseink eredménye – erről mesél majd a főhős, és ezért lehet érdekes a darab a kamaszok számára is.

Kortárs orosz művet ritkán mutatnak be Magyarországon, így a szegedi színház ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az orosz irodalmat ne pusztán Csehov művei alapján ismerje a nagyközönség ? tette hozzá a főigazgató.
 

Vidovszky György rendező szerint a darab ? amely a cím ellenére nem torkollik gyilkosságba ?témája miatt a fiatal és az idősebb korosztály számára is egyszerre kínál fájdalmas és nevettető színházi élményt. Maga az irodalmi mű újszerű, friss szöveg, melyet hivatalosan még nem dolgoztak fel, nem játszottak Magyarországon, ez pedig szabadságot nyújt a színpadra állításban.
 

A darab műfaji meghatározása alapján színpadi road movie. A történet szerint Andrej főiskolára jár, és 12 ezer rubelnyi kártyaadósságát úgy törlesztheti Szjékának, a kollégium vezérbikájának, hogy begyűjt egy korábbi 50 ezer rubeles adósságot vagy megöli az adóst. Szjéka a biztonság kedvéért elküldi Andrejjel saját barátnőjét, Okszánát. A fiatalok nem örülnek sem a feladatnak, sem egymásnak, de nekivágnak az útnak, mert félnek Szjékától. Autóbuszra ülnek, stoppolnak, útitervet-változtatnak, gyötrődnek, váratlan döntéseket hoznak. Mert megölni valakit mégsem olyan egyszerű.